Ingezonden persbericht

Afzender Productschap Vis
Postbus 72
2280 AB Rijswijk

Rijswijk, 21 oktober 2002

PERSBERICHT

VISSERIJSECTOR GESCHROKKEN VAN TAC EN QUOTA-ADVIEZEN

Rijswijk, De adviezen van de visserijbiologen om de maximaal toegestane vangsthoeveelheden (TAC) te verlagen, hebben grote gevolgen voor de hele visserijsector. Voor schol, tong, makreel en horsmakreel, de voor Nederland belangrijke soorten, worden forse vangstbeperkingen voorgesteld. Biologen adviseren om de gerichte visserij op kabeljauw stop te zetten.

De visserijbiologen van het Advisory Committee for Fisheries Management (ACFM) maakten maandag de biologische adviezen voor 2003 bekend. Dit zijn nog voorlopige adviezen aan de Europese Commissie over de vangstmogelijkheden in 2003 van onder meer schol, tong, kabeljauw, makreel en horsmakreel.

De visserijsector is geschrokken van de adviezen van de biologen. Met name de situatie van kabeljauw, die verder verslechterd is, baart de sector grote zorgen. De verdere achteruitgang van de kabeljauwstand is temeer teleurstellend omdat internationaal en nationaal diverse maatregelen zijn genomen om herstel te bewerkstelligen. Deze maatregelen hebben negatieve gevolgen gehad voor de Nederlandse vloot, maar blijken volgens ACFM uiteindelijk niet afdoende te zijn geweest. De voorgestelde stopzetting van de gerichte visserij op rondvis (kabeljauw, wijting en schelvis) zal de nog resterende kleine groep rondvisvissers in Nederland hun toekomstperspectief ontnemen. Onduidelijk is wat de voorgestelde sluiting voor gevolgen heeft voor de Nederlandse platvisvloot, die kabeljauw in slechts geringe hoeveelheden bijvangt. De platvissector heeft reeds concrete voorstellen gedaan om de kabeljauwbijvangst nog verder te beperken. De sector vertrouwt er op dat met deze voorstellen de platvisvisserij in de Noordzee kan worden voortgezet.

Tong en schol zijn de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse kottervisserij. Biologen adviseren om de TAC voor tong te verlagen van 16.000 ton naar 14.600 ton. Voor schol adviseren zij een verlaging van 77.000 ton naar 60.000 ton. De visserijsector vindt deze adviezen te voorzichtig en zal bij demissionair Staatssecretaris Odink (LNV) pleiten voor een verhoging.

De bestandsbeoordeling van schol is met grote wetenschappelijke onzekerheden omgeven. De voorgestelde verlaging van schol staat niet in verhouding tot de enorme gevolgen die de verminderde vangstmogelijkheden zullen hebben voor de Nederlandse vissector.

De definitieve biologische adviezen komen pas eind deze week beschikbaar. Na grondige bestudering hiervan zal de visserijsector nog met eigen voorstellen komen voor een verhoging van de geadviseerde TAC s voor schol en tong. Hierbij zal gezocht worden naar een evenwicht tussen sociaal-economische en biologische aspecten.

Het biologische onderzoek naar de bestanden makreel en horsmakreel vindt slechts één keer per drie jaar plaats. Hierdoor is de beoordeling die ten grondslag ligt aan het jaarlijkse biologische advies van wisselende nauwkeurigheid. Dit heeft dit jaar geleid tot een lagere inschatting van de makreelstand ten opzichte van vorig jaar. De Nederlandse makreelvloot is verbaasd over dit advies. De biologen geven namelijk zelf aan dat het makreelbestand gezond is (het bevindt zich binnen de veilige biologische grenzen). Ook in de praktijk blijkt makreel makkelijk te vangen. De sector pleit al geruime tijd voor een intensivering van het biologische onderzoek naar deze bestanden.

Dit jaar zijn diverse stappen ondernomen om de visserijsector beter te betrekken bij de totstandkoming van de biologische adviezen. Zo is een vragenlijst verspreid waarin de Noordzeevissers hun oordeel konden geven over de praktijksituatie van een aantal belangrijke visbestanden. Ook hebben visserijvertegenwoordigers uit de verschillende Noordzeelanden de voorlopige toestandsbeoordelingen van kabeljauw, schol en koolvis van kritisch commentaar mogen voorzien. Daarnaast is in Nederland een project gestart om de communicatie en de samenwerking tussen vissers en visserijbiologen te versterken. De visserijsector juicht deze ontwikkelingen van harte toe.

De EU bewindslieden van visserij stellen in december dit jaar de definitieve toegestane vangsthoeveelheden voor 2003 vast. Daaraan voorafgaand doet de Europese Commissie hiertoe een voorstel dat onder meer gebaseerd is op de ACFM adviezen. Hierin worden ook sociaal-economische overwegingen meegenomen.



Ingezonden persbericht