D66-actualiteiten uit Europa


Gele kaart voor Prodi

21/10/2002

D66 is niet te spreken over de uitlatingen van voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie over het Stabiliteitpact. Prodi noemde het Pact, dat 3% als bovengrens voor begrotingstekorten aangeeft: 'stupide, zoals alle rigide afspraken'.

"Hiermee ondermijnt Prodi een basisbeginsel van de Europese rechtsstaat, namelijk dat regels voor alle landen gelden, niet alleen voor de kleintjes", aldus Europees fractievoorzitter Lousewies van der Laan.

Vandaag om 17.00 moet Prodi zich voor het Europees Parlement verantwoorden voor zijn opmerkingen. Van der Laan: " Als de Commissie zich niet meer inzet voor de handhaving van de regels krijgen we het verkeerde Europa. Het is niet de eerste keer dat Prodi onhandig opereert, maar het moet wel de laatste zijn. Wat D66 betreft is dit een gele kaart." Voor D66 is flexibilisering van het Pact alleen bespreekbaar als dat is om op basis van objectieve, vooraf afgesproken criteria die gelden voor alle landen, niet als reactie op unilaterale acties van twee grote lidstaten.


---