Gemeente Stede Broec

15-10-2002
STARTNOTITIE DIJKVERBETERING TER INZAGE

'Zuiderdijk van Drechterland' moet verzwaard worden

Met ingang van komende maandag (21 oktober) ligt een startnotitie ter inzage van het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier, kortweg Uitwaterende Sluizen. Onderwerp daarvan is een plan voor verbetering van de âZuiderdijk van Drechterlandâ; dat is de officiële naam van het dijktraject Enkhuizen-Hoorn. Het vormt onderdeel van de eeuwenoude West-Friese Omringdijk.

Milieu-effectrapportage
Het beheer van de dijken in het gebied boven het Noordzeekanaal is een taak van Uitwaterende Sluizen. Een deel van de genoemde dijk voldoet niet aan de eisen; vandaar een verbeteringsplan. De wet bepaalt dat voor zoân plan een zogenaamde milieu-effectrapportage (MER) moet worden gemaakt. Daarin moet duidelijk worden welke gevolgen voor natuur en milieu optreden als het plan zou worden uitgevoerd. De genoemde startnotitie is de eerste stap in deze MER-procedure.

In de startnotitie worden drie doelen genoemd:

* voldoen aan de veiligheidseisen

* ontzien en waar mogelijk versterken van ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden
* behouden/versterken van functies op en langs de dijk
Dijk weerspiegelt geschiedenis
Het zal duidelijk zijn dat dijkverbetering, in welke vorm dan ook, gevolgen heeft voor kwaliteit en aanzien van de dijk en de onmiddellijke omgeving daarvan. De West-Friese Omringdijk weerspiegelt de ontstaansgeschiedenis van Westfriesland. Behoud van de karakteristieke waarden van de dijk is dan ook uitgangspunt, aldus Uitwaterende Sluizen.

Alternatieven
In de notitie staat een aantal alternatieven voor dijkverbetering, zoals verhoging, verbreding aan de binnen- of buitenkant, aanleg van âvoorlandâ, andere bekleding op het talud. Ook geeft Uitwaterende Sluizen aan welke aanpak geschikt kan zijn voor een bepaald deel van de dijk. In de MER moet duidelijk worden welke effecten de verschillende maatregelen hebben. Die worden dan vergeleken met de huidige situatie. Ook de kosten spelen een rol. Uiteindelijk ligt de beslissing bij Gedeputeerde Staten.

Inzage van de startnotitie is mogelijk tijdens openingsuren van het gemeentehuis.