Gemeente Nuth


21-10-2002

Hoorzitting Lokale Omroepen

Het Commissariaat voor de Media heeft twee aanvragen om zendtijd voor een lokale omroep in de gemeente Nuth ontvangen. Een aanvraag is ingediend door de Lokale Omroep Onderbanken en de andere door de Stichting Lokale Omroep en TV Krant Nuth. De gemeenteraad moet voor het einde van het jaar aan het Commissariaat laten weten of de beide omroepen voldoen aan de wettelijke eisen die de Mediawet stelt. De gemeenteraad zal ook aangeven of er sprake is van een voor de gemeenschap representatieve omroep. De wet verplicht de gemeente na te gaan of de beide omroepen bereid zijn tot samenwerking. Per gemeente kan maar één zendmachtiging worden verleend. Indien de kandidaat-omroepen niet willen samenwerken, zal de gemeenteraad een keus voor een van de twee moeten maken.

Deze beslissing moet zorgvuldig worden voorbereid. Het college heeft daarom besloten in een openbare hoorzitting de aanvragen van beide omroepen aan de orde te stellen. De hoorzitting vindt plaats op donderdag 31 oktober a.s. om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De hoorzitting is openbaar. Beide omroepen krijgen dan de kans hun ideeën en plannen te presenteren. Daarin zullen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

* de programmering;

* de vorm en omvang van de uitzendingen;

* de bestuursvorm,

* de representativiteit van het programmabeleidbepalend orgaan (pbo)
* de waarborging voor de redactionele onafhankelijkheid.
Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt. Alle stukken gaan daarna met een advies van het college naar de raadscommissie Welzijn. Op 27 november zal deze commissie een advies aan de raad uitbrengen. Vervolgens zal de gemeenteraad op 17 december een besluit nemen. Uiteindelijk beslist het Commissariaat voor de Media over de toewijzing van de zendmachtiging.