Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Persbericht 20 oktober 2002 - CNV Publieke Zaak

CNV Publieke Zaak betreurt mislukken van CAO-onderhandelingen Rijk

De demissionaire minister J. Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de vakbonden - waaronder CNV Publieke Zaak - zijn vrijdagnacht 19 oktober niet tot een akkoord gekomen voor een nieuwe CAO voor de 120.000 rijksambtenaren. Vrijdagnacht om 01.30 uur deed de minister bij monde van zijn ambtelijk vertegenwoordiger een eindbod van 2,75 procent over 13 maanden. Dit bod ligt ver onder de 3,5 procent loonsverhoging plus 1 procent voor andere financiële arbeidsvoorwaarden die CNV Publieke Zaak heeft geëist.

Onderhandelaar Gerard de Koe van CNV Publieke Zaak is zeer teleurgesteld: "De loonstijging in de rijkssector is de afgelopen jaren het laagst geweest in de hele collectieve sector. Onze leden zijn het zat dat de minister de rijkssector steeds als voorbeeld voor loonmatiging gebruikt. De minister moet zich eens als een goede werkgever gedragen".

CNV Publieke Zaak legt het eindbod van de werkgever reeds maandagmiddag 21 oktober voor aan het topkader in de sector Rijk. Binnen een maand moeten de leden in de rijkssector zich op basis van het advies van de zogeheten CAO-Begeleidingscommissie Rijkssector van de bond uitspreken. Daartoe wordt een landelijke ledenraadpleging georganiseerd. De leden beslissen voor uiterlijk 20 november a.s. of het bod van de werkgever voldoende is.

Vaste toeslag onregelmatigheid
De werkgever biedt voor de nieuwe CAO Rijk (looptijd 1 december 2002 tot 1 januari 2004) een structurele loonsverhoging van 2,5 procent op
1 december 2002 en 0,25 procent op 1 mei 2003. Daarnaast krijgen de rijksambtenaren per 1 december 2002 een incidentele loonsverhoging van 0,6 procent en eind 2003 een incidentele loonsverhoging van 0,4 procent. De onregelmatigheidstoeslag gaat voor het werken op zaterdag naar 70 procent en tevens komt er een vaste maandelijkse onregelmatigheidstoeslag bovenop het huidige stelsel van 37,50 euro per maand. Dit laatste bedrag is niet pensioengevend en vervalt wanneer een ambtenaar vier weken niet werkt.

Kwaliteitsverbeteringen
CNV Publieke Zaak is wel tevreden dat er een rouwprotocol komt dat betrokken wordt bij de opleiding van leidinggevenden. In dit door CNV Publieke Zaak opgestelde protocol staat hoe een collega die een rouwproces doormaakt kan worden begeleid. Bestuurder De Koe is ook positief over een aparte CAO Arbeid en Gezondheid. "Na het huidige Arboconvenant Rijk wordt bekeken of deze CAO alle afspraken van preventie van ziekteverzuim tot reïntegratie van arbeidsongeschikten in de rijkssector kan bundelen en versterken. Gezondheid is een arbeidsvoorwaarde".
De werkgever krijgt de mogelijkheid om bij reorganisaties op basis van kwaliteit en wensen van medewerkers de plaatsingsvolgorde te bepalen. Dit biedt betere mogelijkheden voor maatwerk. De bonden hebben echter een vetorecht en toetsen of dit zorgvuldig gebeurt. "Het is jammer dat de werkgever al deze kwalitatieve verbeteringen waarover wij het eens waren, nu met een slecht loonbod op het spel zet", aldus De Koe.

Meer informatie:
Gerard de Koe, onderhandelaar CNV Publieke Zaak voor CAO Rijk, tel. 06
- 51 34 88 08;
Dammis de Geus, woordvoerder CNV Publieke Zaak, tel. 06 - 51 24 40 64.


---