Gemeente Heerenveen

Bezuinigingen gericht op gezonde financiële positie gemeente Heerenveen.

Persberichten

Voorstel burgemeester en wethouders: Bezuinigingen gericht op gezonde financiële positie gemeente Heerenveen.
21-10-2002
Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad een pakket bezuinigingen voorgelegd van in totaal 1,4 miljoen. De bezuinigingen zijn noodzakelijk omdat de gemeente minder geld krijgt van het rijk en omdat pensioenpremies omhoog gaan. B&W zijn tot de voorstellen gekomen nadat alle gemeentelijke uitgaven kritisch zijn bekeken met de vraag of ze nog aan het oorspronkelijke doel beantwoorden. Ook is onderzocht waar in de gemeentelijke organisatie efficiënter met geld kan worden omgegaan, of taken kunnen worden afgestoten en of noodzakelijk werk gestroomlijnd kan worden.

Met de voorgestelde bezuinigingen is de begroting voor de eerstkomende jaren sluitend. Het zal afhangen van de Haagse plannen rondom de afschaffing van de OZB-belasting voor woningen, of aanvullende bezuinigingen aan de orde moeten komen. Zo ja, dan zal het gaan om 1,2 miljoen aan -vooral grotere- besparingen. Die maatregelen zullen alsdan pijnlijke afwegingen vragen, zo stelt het college, maar verschaffen dan wel financiële duidelijkheid, niet alleen voor de ontvangers van gemeentelijke subsidie, ook voor de burger en de eigen gemeentelijke organisatie.

Het is nu al duidelijk dat de bezuinigingen gevolgen zullen hebben voor de gemeente zelf. Het aantal arbeidsplaatsen zal als de raad met de voorstellen instemt, met ongeveer zes dalen. Over de wijze van afvloeiing daarvan zullen nog afspraken met de Ondernemingsraad van de gemeente moeten worden gemaakt. Ook wil het college een discussie met de gemeenteraad over de wijze waarop inspraak en participatie vorm moeten krijgen. Geconstateerd is dat alle inspraakprocedures die de gemeente organiseert erg veel tijd, geld en arbeidsuren kosten.

De ombuigingsoperatie laat onverlet dat in de begroting ruimte is voor het binnenkort starten van de verplaatsing van een deel van de OSG Sevenwolden en de daarmee samenhangende 'scholenschuif'. De plannen met en rondom het voetbalstadion gaan niet ten koste van de begroting. Het geld dáárvoor komt uit bijdragen van anderen en uit wat de gemeente er in het verleden reeds voor heeft gereserveerd.

Bij de bezuinigingsvoorstellen is een aantal onderwerpen ontzien. Dat is het bevorderen van de werkgelegenheid en het zoveel mogelijk handhaven van het bestaande minimabeleid, zoals de kwijtscheldingsregeling en het verstrekken van bijzondere bijstand. Daarnaast wordt de gemeentelijke zorg voor de directe leefomgeving voor zover mogelijk buiten de bezuinigingen gehouden.

Bij het bepalen van de bezuinigingsvoorstellen zijn de taken op het gebied van milieu- en bouw-toezicht zoveel mogelijk ontzien. Wel wordt het steunpunt natuur- en milieueducatie opgeheven en wordt een aantal projecten uit het ROM-project Zuidoost-Friesland geschrapt. Ook het onderwerp Duurzaam Bouwen krijgt minder aandacht. Geld wordt daarnaast bespaard op versobering van het onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Dat betekent o. a. minder vegen, minder bermbeheer, het een uur eerder uitschakelen van de openbare verlichting, en het verminderen van de regels bij kapvergunningen. Die vergunningen zullen (met uitzondering van monumentale en waardevolle bomen) niet meer van toepassing zijn op particulier terrein.

Op het gebied van de ruimtelijke ordening wil het college besparen door minder externe adviseurs in te huren. Ook zal geen nieuwe Dorpennota worden geschreven en zal de subsidie voor de Vrouwen Advies Commissie vervallen. Naast het huren van twee in plaats van vier logestoelen bij de sportclub en Thialf wil het college in de toekomst kosten in rekening brengen bij het geven van uitgebreidere informatie over bijvoorbeeld bouwkavels.

Verdere besparingen worden gezocht in het reorganiseren van de afdeling Publiekszaken; personele wijzigingen bij de afdeling Sociale Zaken; voorlichtingsactiviteiten niet specifiek voor ouderen ontwikkelen maar meenemen in de algemene voorlichting van Sociale Zaken; en beëindiging van subsidie voor de HOS, de Heerenveense Omroepstichting. Ook de bijdrage voor de Kunstuitleen wordt gestopt. De bibliotheek zal gekort worden, hetgeen opgevangen zal moeten worden door contributies. Het stoppen van de subsidie voor het bureau Sociaal Raadslieden kan betekenen dat dat advieswerk wordt overgenomen door bijvoorbeeld de belastingdienst en het Centrum voor Werk en Inkomen. Ook het migrantenbeleid ontkomt niet aan de bezuinigingen: zo wordt onder meer de subsidie voor de stichting Kleurrijk Heerenveen gestopt.

Daarnaast stellen burgemeester en wethouders voor een aantal bijdragen aan activiteiten in de sfeer van kunstzinnige vorming te schrappen. Ook bijdragen aan amateuristische kunstbeoefening worden geschrapt, met uitzondering van de Sprookjescommissies Heerenveen en Jubbega. Op sportgebied wil het college bezuinigingen door overdracht van sportvelden aan de OSG Sevenwolden en het stopzetten van subsidie voor Sport Overdag en het recreatie-overleg De Marrekrite. Een aantal geplande investeringen in de huisvesting van scholen zal niet worden uitgevoerd.

Verder zal worden bezuinigd op abonnementen en het niet meer gratis ter beschikking stellen van raads- en commissiestukken; die zijn inmiddels via de gemeentelijke website beschikbaar. Ook zal de koffie en thee in het gemeentehuis niet meer gratis zijn.

« ga terug