Ingezonden persbericht


FNV is tegenstander van arbeidsmigratie

Tijdens de conferentie over arbeidsmigratie, gehouden op 17 oktober 2002 in het Provinciehuis te s-Hertogenbosch, maakte het Regiohoofd van de FNV in Zuidwest Nederland - Auke Blaauwbroek - duidelijk dat de FNV geen voorstander is van arbeidsmigratie als oplossing voor knelpunten. Het binnenhalen van nieuwe groepen buitenlandse werknemers is geen structurele en duurzame oplossing.

Tijdens de conferentie over arbeidsmigratie, gehouden op 17 oktober 2002 in het Provinciehuis te s-Hertogenbosch, maakte het Regiohoofd van de FNV in Zuidwest Nederland -Auke Blaauwbroek- duidelijk dat de FNV geen voorstander is van arbeidsmigratie als oplossing voor knelpunten. Het binnenhalen van nieuwe groepen buitenlandse werknemers is geen structurele en duurzame oplossing.

Duurzaam arbeidsmarktbeleid.
De FNV is van mening dat er veel te veel aandacht uitgaat naar het thema arbeidsmigratie. De FNV pleit veeleer voor een duurzaam arbeidsmarktbeleid, waarbij rechtstreeks de koppeling wordt gelegd naar het te voeren sociaal-economisch beleid in de provincie Noord-Brabant. Op dit moment wordt er binnen de provincie nog te weinig integraal gekeken naar problemen op de arbeidsmarkt vanuit een sociaal-economisch perspectief.

Daarnaast constateert de FNV dat er in het beleid te weinig rekening wordt gehouden met demografische ontwikkelingen in Noord-Brabant. Bij ongewijzigd beleid is de krapte op de arbeidsmarkt in 2020 alleen al in Noord-Brabant gegroeid tot meer dan 30.000 vacatures, veelal arbeidsplaatsen voor hoog opgeleide medewerkers. De FNV pleit dan ook voor een anticiperend beleid waarbij de nadruk ligt op de relatie onderwijs en arbeidsmarkt en richt zijn pijlen daarmee op de partners in het arbeidsmarktoverleg.

Investeren in arbeidsreserves en in behoud van kennis en vakmanschap. Arbeidsmigratie ziet de FNV niet als een mogelijke oplossing voor de gesignaleerde arbeidsmarktknelpunten. De FNV is van mening dat er duurzaam geïnvesteerd moet worden in de huidige arbeidsmarktreserves (allochtonen, herintreders, arbeidsgehandicapten, vluchtelingen en deeltijders). Daarnaast wil de FNV meer investeren in projecten met een zogeheten anticyclische aanpak. In deze projecten worden medewerkers geschoold en worden bedrijven geïnnoveerd in tijden dat het economisch wat minder gaat. Hiermee wordt ongewenste werkloosheid voorkomen en blijft de opgebouwde kennis en ervaring voor het bedrijf en/of de sector behouden. Met het binnenhalen van buitenlandse werknemers om de eigen arbeidsmarktproblemen op te lossen worden nieuwe problemen gecreëerd en bestaande problemen niet opgelost.