Gemeente Breda

Persberichten

21-10-2002

Opnieuw vraagtekens bij toepassing thermisch gereinigd zand

Onlangs heeft de projectorganisatie HSL-Zuid monsters laten nemen van het in 1999 bij op- en afritten van de spoorbrug over de Mark gebruikte zand en nieuw onderzoek laten doen naar de uitloging van stoffen. Aanleiding hiervoor waren de eerder geconstateerde problemen bij Princeville. Uit het nieuwe onderzoek blijkt, dat met name de stoffen antimoon en sulfaat meer uitlogen dan toegestaan is. Voor de gemeente Breda reden om een brief te schrijven aan de staatssecretaris van Milieu, de heer Van Geel, met het verzoek om een overleg. De gemeente Breda wil in dit overleg met de staatssecretaris van gedachten wisselen over de aanhoudende problemen rond het thermisch gereinigde zand.

In 1999 is 145.000 ton thermisch gereinigd zand gebruikt om de op- en afritten te bouwen van de spoorbrug over de Mark. Van dit zand zijn alle benodigde kwaliteitscertificaten geleverd. De gemeente Breda heeft die certificaten in 1999 gecontroleerd en geconstateerd dat ze voldoen aan de wet.

De nieuwe bevindingen van het HSL-projectbureau geven echter aan dat er desondanks problemen met het thermisch gereinigde zand kunnen ontstaan. Om daaromtrent meer zekerheid te kunnen krijgen, heeft het projectbureau inmiddels peilbuizen laten plaatsen om het grondwater te onderzoeken. Hiermee wil men vaststellen of er verontreiniging vanuit het zand heeft plaatsgevonden.
Daarnaast heeft het projectbureau opdracht gegeven om na te gaan wat de afstand is tussen de onderkant van het thermisch gereinigde zand en de GHG (dat is de gemiddeld hoogste grondwaterstand). Dit laatste is van groot belang omdat de onderkant van het zand minstens 50 cm boven de GHG moet liggen.

Vroegtijdig overleg met betrokken partijen is van groot belang om binnen de van toepassing zijnde wet- en regelgeving de juiste afweging tussen verschillende belangen te kunnen maken. Zowel het HSL-onderzoek als het aangevraagde overleg met het ministerie passen in het streven van Breda om onzekerheden om duidelijkheid over kwaliteit te verkrijgen en -zonodig- in overleg oplossingen te realiseren. De gemeente Breda en de projectorganisatie HSL-Zuid streven naar een goede oplossing.

Breda, 21 oktober 2002