KLM

KLM Persverklaring
02/061

KLM TREKT ERKENNING NVLT, NEDERLANDSE VERENIGING VAN LUCHTVAARTTECHNICI, TOT NADER ORDER IN

AMSTELVEEN, 21 oktober 2002 KLM heeft het bestuur van de NVLT, Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici vandaag laten weten de erkenning als arbeidsvoorwaardelijke vereniging met onmiddellijke ingang tot nader order in te trekken.

KLM heeft de NVLT als vakvereniging op 1 mei 2002 erkend. Voorwaarden bij die erkenning waren onder meer het onderschrijven van de CAO en afspraken over hoe om te gaan met zaken betreffende de veiligheid. Dit was nodig, omdat de NVLT in oprichting meermaals langs publicitaire weg de veiligheid bij KLM ten onrechte in diskrediet bracht.

Aan de vooravond van de CAO-onderhandelingen werd KLM geïnformeerd over een persconferentie van de NVLT over stress en veiligheid. De NVLT is erop gewezen hoe met deze thema's, zowel individueel als vereniging, om te gaan. Desondanks is de persconferentie doorgegaan met als gevolg vertraging van CAO-onderhandelingen, omdat samen met andere bonden deze zaak moest worden besproken. Alsnog zijn de afspraken herbevestigd en afgesproken is de positie van de Grondwerktuigkundigen (GWK's) in de veiligheidsketen met hulp van buitenstaanders te verduidelijken. Opschorting van de CAO-onderhandelingen had een negatief effect op 28.000 KLM-ers, die naarstig wachten op vernieuwing van de CAO en bijbehorende arbeidsvoorwaarden.

Vorige week verschenen er weer artikelen aan de vooravond van de CAO-besprekingen. In deze artikelen wordt gerept over situaties van drie maanden terug, die niet door de NVLT conform afspraak zijn aangemeld via de daartoe afgesproken kanalen. Daarmee worden wederom de afspraken, zowel geldend voor individuen als voor verenigingen, geschonden.

KLM kan dit niet anders interpreteren als een poging het CAO-overleg onder druk te zetten, waarin de NVLT streeft naar een substantiële verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor GWK's, door middel van het opbrengen van veiligheidsdiscussies. Immers, waren het echte veiligheidsissues, dan hadden ze al drie maanden geleden via de juiste procesgang behoren te zijn aangemeld.

Ten aanzien van de concreet genoemde thema's hebben KLM en de IVM vastgesteld dat zij administratief van aard waren en niet van doen hadden met vliegveiligheid.

Gezien de afspraken die zijn gemaakt, de timing van de uitlatingen, de gedateerdheid van genoemde issues, het niet volgen van de afgesproken procedure en de feitelijke onjuistheid daarvan, laat de NVLT de KLM geen andere keus. Bij KLM is fundamentele twijfel ontstaan over de betrouwbaarheid van de NVLT als partner. Derhalve trekt de KLM tot nader order de erkenning van de NVLT in.

KLM betreurt de gang van zaken zeer. Zij had gehoopt met erkenning van de NVLT GWK's een duidelijk herkenbare stem te geven. KLM blijft open staan voor elk constructief voorstel van de NVLT om de situatie ten goede te keren, maar ziet zelf op dit moment geen mogelijkheid daartoe.

KLM zal de voorstellen van de NVLT in CAO-bespreking blijven betrekken. Andere vakorganisaties zijn inmiddels nauw betrokken bij de discussie en zullen zeker de belangen van de GWK's kunnen en willen behartigen.

AMS/DR/HB

KLM CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Email: secr.mediarelations@klm.com