Rijksvoorlichtingsdienst

Afzender: RVD/DG
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 21-10-2002 17:55

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
21 oktober 2002

Het Kabinet der Koningin deelt mede:

Hare Majesteit de Koningin heeft heden met de demissionaire minister-president gesproken en het advies ingewonnen van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vice-President van de Raad van State over de ontstane politieke situatie.

In het gesprek met de voorzitter van de Tweede Kamer zijn de opvattingen die in die Kamer leven aangaande het houden van vervroegde verkiezingen aan de orde gekomen.
Op grond hiervan en van de uitgebrachte adviezen heeft de Koningin het thans demissionaire kabinet verzocht op korte termijn de ontbinding van de Tweede Kamer der Staten-Generaal te bevorderen. De Kamerverkiezingen zullen worden gehouden op 22 januari 2003.
Op 16 oktober jl. heeft de Koningin de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten. De minister-president zal in goed overleg met de Tweede Kamer alles doen wat ter uitvoering van deze opdracht thans geboden is.

Gelet op deze conclusies heeft de Koningin ervan afgezien advies in te winnen van de voorzitters van de fracties van de Tweede Kamer afzonderlijk.

RVD, 21.10.2002, 17.55 uur.