Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn


Nieuwe publicatie Families First voor Licht Verstandelijk Gehandicapten

Richtlijnen en technieken voor het werken met de gezinnen

21 oktober 2002

Bij het NIZW is de handleiding Families First voor Licht Verstandelijk Gehandicapten verschenen. Hierin staat beschreven hoe gezinswerkers het beste kunnen omgaan met gezinnen met een licht verstandelijke handicap. Dit is verwerkt in bestaande en nieuwe technieken van de methodiek van Families First. Een aantal aanpassingen in de methodiek komt voort uit kennis en ervaring uit de praktijk.

Families First gaat ervan uit dat in de mensen zélf kracht zit. De houding van de gezinsmedewerker dient gericht te zijn op de individuele ontwikkeling en de behoeften van de licht verstandelijk gehandicapte. Ook bevat de handleiding technieken en ondersteunende middelen.

Door de informatie te bundelen wordt een bijdrage geleverd aan een op maat gesneden werkwijze in de hulp aan licht verstandelijk gehandicapten. Deze werkwijze wordt in eerste instantie toegepast binnen de module Families First. Daarnaast kunnen ook andere modules voor hulp aan licht verstandelijk gehandicapten profiteren van de richtlijnen en interventies.

Families First
Families First voor Licht Verstandelijk Gehandicapte Jeugdigen functioneert sinds 1998 in diverse regio's in Nederland. Sinds die tijd is de methodiek verder ontwikkeld voor het werken met deze doelgroep en is een aantal bestaande interventies aangepast. De aanpassingen zijn verzameld, opnieuw bekeken - waarbij rekening is gehouden met de bevindingen uit literatuuronderzoek - en gebundeld.

Bestellen
Families First voor Licht Verstandelijk Gehandicapten. Richtlijnen en technieken voor het werken met de gezinnen is geschreven door Tirza Jochemsen en Marianne Berger en kost ¤ 9,50. ISBN 90-5957-003-0 en
E 23096. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 22 oktober 2002