Korps: KLPD, plaats: Driebergen 27-10-2002
Politie en Rode Kruis openen website vermiste personen

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het Nederlandse Rode Kruis openden afgelopen maandag 21 oktober de website www.vermistepersonen.nl. Via deze website zijn voor het eerst fotos en signalementen te vinden van vermiste volwassenen. Als aanvulling biedt de website praktisch advies en emotionele ondersteuning aan achterblijvers na vermissing.

Het KLPD beschikt al enige jaren over een website voor vermiste kinderen www.vermistekinderen.nl. Ervaring met deze site heeft geleerd, dat internet een succesvol communicatiemiddel kan zijn bij het zoeken naar vermiste personen. Het KLPD plaatst vermissingen uitsluitend op verzoek van de plaatselijke politie. Bovendien moet er sprake zijn onvrijwillige vermissing en is toestemming nodig van de familie.

De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan de problematiek rond vermiste personen. Door de politie zijn procedures ingevoerd voor het afhandelen van meldingen en alle politiekorpsen beschikken over een coördinator. Het politieonderwijs besteedt aandacht aan vermissingen en onlangs verscheen een nieuwe editie van het Handboek Vermiste Personen. Bovendien is er in 2000 door het Nederlandse Rode Kruis in samenwerking met de politie het Meldpunt Vermisten opgericht.