Plant Research International

persbericht / nr. 2002-19, 21 oktober 2002

Hoe smakelijk is een aardbei en waarom?

Op 16 oktober is Asaph Aharoni, medewerker van Plant Research International gepromoveerd, cum laude, op zijn onderzoek naar de aanmaak van smaakstoffen in aardbei. Asaph Aharoni ontdekte in zijn promotie-onderzoek een gen dat een hele belangrijke rol heeft bij de vorming van geur- en smaakstoffen. Aharoni heeft met zijn onderzoek ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van `metabolomics' als strategie en techniek voor het onderzoek.

Bij het ontstaan van de karakteristieke geur en smaak van de aardbei zijn honderden genen betrokken. Asaph Aharoni heeft zich bij Plant Research International verdiept in de genen die een rol spelen bij de vorming van deze smaakstoffen. Hij bestudeerde met de zogeheten DNA microarray-techniek de activiteit van 1700 genen tijdens de vruchtrijping. Aharoni ontdekte onder meer een gen dat belangrijk blijkt te zijn bij de geur en smaak van aardbeien: het SAAT-gen. Dat gen zorgt voor de productie van een enzym (alcohol-acyltransferase), dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor de vorming van verschillende esters in de aardbei. Deze esters zijn belangrijke geur- en smaakstoffen in allerlei vruchten.

In zijn promotieonderzoek heeft Aharoni laten zien dat de integratie van nieuwe functionele genomica technieken belangrijk kan zijn voor zowel het vinden van onbekende genen als voor het doorgronden van biologische processen. Bijzonder is dat hij dit niet gedaan heeft bij een modelplant zoals de veel gebruikte Zandraket, maar juist bij aardbei, een economisch belangrijke plant.

Voor het doorgronden van de biologische processen rond de vorming van geur- en smaakstoffen heeft Aharoni technieken gebruikt als DNA micro-arraytechnologie, het sequencen van genen die actief zijn (EST's: Expressed Sequence Tags) en de grootschalige analyse van metabolieten (metabolomics). Aharoni is de eerste in Nederland die deze combinatie van technieken toegepast heeft op planten. Deze nieuwe benadering is wereldwijd nog maar slechts door een paar onderzoeksgroepen succesvol gebruikt en wordt door steeds meer onderzoeksgroepen opgepakt.

---