Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 23 oktober 2002

AID neemt verdachte slachtresten in beslag

Bij een inspectie bij een producent van hondenvoer in Meerssen (L) heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) 10.000 kg slachtresten in beslag genomen die waren bestemd voor de productie van hondenvoer. Bij de controle is vast komen te staan dat er zonder erkenning en zonder de benodigde certificaten slachtresten in hondenvoer werd verwerkt. Het vleesverwerkend bedrijf was ook niet bekend bij en erkend door de RVV. Het materiaal was vermoedelijk afkomstig uit België.

Het is petfood-fabrikanten toegestaan om destructiemateriaal met een laag BSE risico (LRM) te verwerken in hondenvoer, mits zij beschikken over RVV-erkenning en zij de geschiedenis van de slachtresten kunnen aantonen.

De geschiedenis van het in beslag genomen materiaal bleek niet volledig te achterhalen. Omdat er geen gezondheidscertificaten bij de voorraad slachtresten voorhanden waren, was niet vast te stellen of de dieren ooit getest waren op de ziekte BSE. Ook was het bedrijf niet erkend door de RVV.

De AID heeft daarop een keurmeester van RVV erbij betrokken. Deze heeft de gehele voorraad slachtresten prompt afgekeurd en bestempeld als specifiek risicomateriaal. Het vlees zal worden vernietigd. In België zal een vervolgonderzoek plaatsvinden naar de herkomst van het slachtmateriaal.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 045 - 5466255 of
06 - 26376392.