Het Nederlandse Rode Kruis

17 oktober 2002
Oorlogsdreiging Irak: Rode Kruis bereidt zich voor

Syrische vrijwilliger verleent hulp (archieffoto)

De Rode Halve Maanverenigingen in het midden oosten houden al rekening met een eventuele vluchtelingenstroom uit Irak. In Turkije zijn bijvoorbeeld voorzieningen paraat voor 250.000 vluchtelingen. Het is echter - voor het eerst - ook nodig Emergency Response Units (ERU´s) te vormen en op te leiden om specifiek met de dreiging van chemische/biologische oorlogsvoering om te gaan.

Negen van deze units, bestaand uit vier mensen, worden met gebruik van de expertise van onder andere de Nederlandse brandweer ter plekke getraind in het omgaan met chemische en biologische besmetting. Zij krijgen beschermende kleding en leren hoe ze zichzelf moeten reinigen.

Hulpverlening door de Syrische Arabische Halve Maan (archieffoto)

Zo kunnen zij zichzelf beschermen waardoor zij chemisch of biologisch besmette vluchtelingen uit Irak kunnen blijven helpen, zonder zelf besmet te raken. Verder screenen ze vluchtelingen op een eventuele besmetting. Ze ontsmetten Rode Kruis- en Rode Halve Maanberoepskrachten, vrijwilligers en vluchtelingen en worden ook ingezet in quarantaine- of verdachte gebieden.

De units zullen actief zijn in Turkije en Syrië. Het Nederlandse Rode Kruis heeft voor het starten van dit bijzondere project 35.000 euro gereserveerd. Ook het Noorse en Zweedse Rode Kruis leveren een bijdrage.

Meer informatie:

* Noodhulp en wederopbouw

* Voorbereiding op rampen