Korps: Groningen, plaats: Groningen 23-10-2002
Handleiding Nait Soez`n uitgebreid voor regionaal gebruik Woensdag 23 oktober 2002

Boekjes afgestemd op landelijke gebieden

De handleiding Nait Soezn die begin dit jaar zijn intrede deed in de stad Groningen heeft inmiddels twee nieuwe versie gekregen. Voor het gehele gebied van de regio zijn nu drie versies van het praktijkgerichte handboekje beschikbaar voor de politiemensen die hun werk op straat moeten doen. De districten Noordwest en Middenoost hebben daarmee hun eigen versie gekregen waarin vooral districtsgebonden informatie is opgenomen. Bij het samenstellen van de handleiding is gekeken naar de plaatselijke verordeningen van de gemeenten in het werkgebied. Bovendien is gezocht naar de meest voorkomende zaken van het gebied, waarmee in de districtelijke exemplaren eigen specifieke informatie is vastgelegd.

In februari 2002 kwam het eerste exemplaar van Nait soezn beschikbaar voor de politiemensen in de stad Groningen. Het eerste exemplaar werd geboren vanuit de aanpak Schoon, Heel en Veilig in de stad Groningen. De politie heeft daarin een handhavingsrol om de binnenstad leefbaar te houden. Om de handhaving voor de politiemensen gemakkelijk te laten verlopen kwam Jack Koopman op het idee om een praktische handleiding te maken van die overtredingen die in de binnenstad moeten worden aangepakt. Op grond daarvan werd het justitiële feitenboekje omgebouwd naar een specifiek voor de agenten op straat geschreven handleiding. Het accent van het boekje lag op incidenten die overlast en hinder veroorzaken en de verkeersincidenten. Naast de overtredingen werden daarnaast ook praktische zaken opgenomen als telefoonnummers, openingstijden parkeergarages en andere hulpdiensten.

De stadse versie van Nait Soezn richtte zich vooral op de binnenstadsproblematiek. Op grond van de ervaringen met het handboek werd voor de zomer gestart met de voorbereidingen voor de twee andere regionale versies. Koopman besprak met een aantal collegas uit de districten welke problematiek zich leende voor een nieuwe versie. Ook werd overleg gepleegd met het openbaar ministerie en werd gekeken naar de plaatselijke verordeningen van de gemeenten. Alle informatie werd samengevoegd en de ervaringen van het eerste boekje werden verwerkt. Dit heeft uiteindelijk geleid tot twee districtelijke handleidingen. Het boekje voor het district Middenoost heeft als belangrijke basis de aandacht voor de milieuwetgeving en landbouwvoertuigen, op grond van een groot plattelands gebied waarin gewerkt wordt. Voor het district Noordwest speelt onder andere het toezicht op waterwegen, snelle boten en de visserij. In alle drie handleidingen krijgen de verkeersovertredingen en overlast een belangrijke plaats. Daarnaast gaat het er in de beide nieuwe exemplaren om, snel te kunnen werken op straat. Hoe kunnen hulpverleners worden bereikt, hoe worden gegevens snel nagetrokken, maar ook op welke manier en bij wie kan bijvoorbeeld een slachtoffer zijn bankpas blokkeren. Onder het hoofdstuk LET-OP-TREDEN krijgt de politieman/vrouw informatie over hoe op te treden bij de inzet van een traumaheli, inzet bij gevaarlijke stoffen en huiselijk geweld, het slecht nieuws gesprek, afzetting rond een plaats van ongeval en de rol van de media op een plaats van ongeval.

De nieuwe versies van Nait Soezn bieden de politiemensen op straat veel praktische informatie. Geleerd is van de ervaringen in de stad Groningen, waardoor de inhoud is aangevuld met de LET-OP-TREDEN zaken. In de toekomst zal de informatie regelmatig worden bijgesteld waardoor het voor de politieman/vrouw op straat steeds gemakkelijker wordt adequaat te reageren op incidenten ten behoeve van een veilige buurt.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)