Ingezonden persbericht

Discussie in Groningen over gevolgen kabinetsplannen

FNV Bondgenoten organiseert de komende periode bijeenkomsten om de mening te peilen van haar uitkeringsgerechtigde en oudere leden over het kabinetsbeleid. In Groningen vindt de bijeenkomst plaats op donderdag 24 oktober vanaf 13.00 uur in het FNV gebouw Leonard Springerlaan 23. De bijeenkomst is voor UGO-leden, die geĂŻnteresseerd zijn in een vergelijking tussen inkomensontwikkeling van uitkeringsgerechtigden, ouderen en werkenden. Ook het effect van de kabinetsplannen wordt in de presentatie meegenomen. Aan de hand van stellingen wordt de mening gepeild. Deze wordt ingebracht de discussie over het kabinetsbeleid in de vakbeweging

Koopkracht gevolgen kabinetsplannen

Vrijwel iedereen levert in. Uitzondering zijn de 65-plussers en de gezinnen met een minimumloon: zij behouden hun koopkracht. Mensen met een redelijk pensioen gaan er zelfs iets op vooruit.

Voor de rest levert iedereen in: alleenstaanden met een minimumloon; mensen met een modaal inkomen; twee keer modaal; tweeverdieners met of zonder kinderen en ga zo maar door. En voor het eerst sinds 1996 ook de sociale minima. Achteruitgang loopt op tot 1,75 procent.

Maar voor velen blijft het hier niet bij: de 100 duizend mensen die als gevolg van dit beleid werkloos raken; mensen met WW, die nu in de bijstand raken; gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een baan. Sommigen gaat er tientallen procenten op achteruit of raken hun inkomen helemaal kwijt. Ambtenaren verliezen koopkracht doordat de inflatie hun loonsverhoging inhaalt. En ook de sociale minima worden weer extra getroffen: zij verliezen gemeentelijke extraatjes.

Nadere informatie

Annelies Ossel, bestuurder UGO FNV Bondgenoten

Email: anneosse@bg.fnv.nl

Tel: 06-22997186