---

Ministerie van Defensie



---

Laagvliegoefening omgeving Marnewaard

16-10-2002

Persbericht ministerie van Defensie nr. DV/PB090

De laagvliegoefening "Basic Windmill" wordt vanaf vandaag tot en met 24 oktober 2002 in de omgeving van de Marnewaard gehouden. Deze gecombineerde oefening van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine maakt deel uit van de opleiding tot Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht.

De komende dagen oefenen militairen van, lucht- en landmacht en marine in het geven van aanwijzingen per radio vanaf de grond over de precieze locatie van de aan te vallen doelen aan vliegers van jachtbommenwerpers. Tijdens hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met Nederlandse F-16´s en vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten.

De deelnemende vliegtuigen zullen boven en rondom de Marnewaard op een lage hoogte vliegen. Binnen een straal van 15 kilometer vanaf het oefenterrein de Marnewaard mag worden gevlogen tot een minimum hoogte van 150 meter. Ook ten oosten van dit gebied volgens een denkbeeldige lijn van Zuidhorn langs Delfzijl tot aan de Waddenzee geldt dezelfde minimum hoogte van 150 meter. Boven het Waddengebied geldt een minimumhoogte van 450 meter.