Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

21-10-2002

Ultimatum aan Hoek Loos

De leden van CNV Chemie en energie zijn het gedrag van Hoek Loos aan de cao-tafel beu. Tijdens ledenvergaderingen, die in de afgelopen weken zijn gehouden, gaven zij unaniem aan dat wat hen betreft de maat vol is. De bond stelt nu een ultimatum aan de gasfabrikant, dat aanstaande donderdag 24 oktober om 14.00 uur afloopt. Als Hoek Loos niet op de eisen ingaat, volgen er zonder meer acties.

Het cao-overleg moddert sinds 4 april voort. Maar liefst negen keer zat de bond met Hoek Loos aan de tafel. Een nieuwe cao ligt er nog steeds niet. Op een aantal onderdelen werden resultaten geboekt, maar Hoek Loos blijft op belangrijke punten (bijvoorbeeld met het uitwerken van een pensioenvoorstel) keer op keer in gebreke. Ook is er nog geen goed loonbod (de bond eist 3,85 procent per 1/6/2002 en nog eens 3,85 procent per 1/6/2003) en is er nog geen zicht op een nieuwe consignatieregeling en een protocol omgangsvormen. "We hebben maanden geleden al aangegeven dat we het getraineer zat zijn", zegt cao-onderhandelaar Gerard van Dijk. "Onze leden zijn furieus, en terecht. De directie bereidt zich keer op keer slecht voor en komt voortdurend afspraken niet na. Dat is niet alleen een belediging aan het adres van de bonden aan de cao-tafel, maar vooral aan haar eigen personeel."

In het ultimatum eist CNV Chemie en energie onder meer dat Hoek Loos vóór donderdag 24 oktober (14.00 uur) met concrete toezeggingen (onder andere over het loonbod en over een gewijzigd rooster voor 55-plussers) en met de allang beloofde stukken over de pensioenproblematiek over de brug komt. Gebeurt dat niet, dan volgen er acties. Van Dijk: "Dat worden meteen echte acties, want in ludieke acties hebben de mensen al helemaal geen zin meer. Zo is de sfeer nu in het bedrijf. Ik roep de directie dus op om het gezond verstand te gebruiken en snel met ons tot resultaat te komen."

Gasproducent Hoek Loos telt in totaal 800 werknemers, verspreid over vestigingen in de Botlek, IJmuiden, Spijkenisse, Dieren, Eindhoven, Amsterdam en Schiedam).

Nadere inlichtingen:

Gerard van Dijk, cao-onderhandelaar CNV Chemie en energie 010-4550050
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244