PERSBERICHT
24/10/2002

Een gouden match: Schotland en Cuba

Een gouden match: Schotland en Cuba

Glenfiddich Havana Reserve 21 Year Old

Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky heeft een opmerkelijk nieuw product geïntroduceerd: de Glenfiddich Havana Reserve 21 Year Old. Een fascinerende smaaksensatie die het resultaat is van de distilleerexpertise van twee van 's werelds grootste onafhankelijke geesten, de Schotten en de Cubanen.

De Glenfiddich Malt Master is erin geslaagd een Glenfiddich 21 Year Old te laten rijpen in vaten waar daarvóór vier jaar oude Cubaanse rum in zat - rum uit de mooie bergstreek Sanctus Spiritus, vlakbij de Sierra Del Escambray, diep in het hart van Cuba.

De Glenfiddich Havana Reserve 21 Year Old prikkelt de neus met een unieke zoete geur van toffee en banaan, en verrast de smaakpapillen met limoen en gember. Deze Havana Reserve is een verfrissende impuls voor malt whisky. Hemingway zou erdoor geïnspireerd zijn geweest.

Helaas voor de Amerikanen is verkoop in de Verenigde Staten uitgesloten. Door de rijping in Cubaanse vaten valt de Glenfiddich Havana Reserve 21 Year Old onder de Helms-Burton Act, een wet die handel tussen Cuba en de VS verbiedt.

James Doherty, Manager bijzondere whisky's, verklaart: 'We waren op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wij wilden iets intrigerends aan Glenfiddich toevoegen en dat is met Havana Reserve goed gelukt. Onze met Cubaanse rum doordrenkte vaten geven deze Glenfiddich een opwindende smaak en de rijkdom van de Cubaanse cultuur: een vurige mix van Spaanse en Afrikaanse elementen, onafhankelijkheid, en passie voor muziek en voor het leven zelf; eigenschappen die uitstekend passen bij Glenfiddich, de onafhankelijke geest. Het is jammer voor de Verenigde Staten, maar zo blijft er des te meer voor ons over!"

Er zijn treffende overeenkomsten in de productie van Glenfiddich Single Malt Scotch whisky en van Cubaanse rum. Beide kennen hetzelfde distilleerproces en beide rijpen in eikenhouten vaten om karakter en smaak te ontwikkelen. Toch zijn er twee belangrijke verschillen die twee opvallend andere producten opleveren: de gebruikte grondstoffen - gerstekorrel dan wel suikerriet - en het klimaat.

In het geval van Glenfiddich Havana Reserve 21 Year Old werden eikenhouten vaten, voorheen gebruikt voor Cubaanse rum, met Glenfiddich gevuld. Zij kregen een plaats om te rijpen in pakhuis nummer 27 in de Glenfiddich Distilleerderij in Dufftown, in de Schotse Hooglanden, op ruim 7.000 kilometer van de Cubaanse suikerrietvelden.

Elke week keurde David Steward, de Glenfiddich Malt Master, de inhoud van de vaten om de ontwikkeling in de gaten te houden. Pas toen hij ervan overtuigd was dat de nog altijd typische Glenfiddich-smaak het juiste bouquet van rum en kruidige accenten had, verklaarde hij de drank klaar voor gebruik.

Proefnotities van de Malt Master over Glenfiddich Havana Reserve 21 Year Old:

Kleur: Warm goud, amber
Geur: Intens en zoet, een vleugje banaan, vijgen en toffee Smaak: Aanvankelijk zacht, dan fris, levendig en droog, peperig, enigszins rokerig, gember, limoen en kruiden
Afdronk: Blijft lang hangen, is verwarmend, droog en kruidig

De consumentenadviesprijs van Glenfiddich Havana Reserve 21 Year Old Single Malt Scotch Whisky is ¤ 69,- per fles van 70 cl met 40% alcohol.

Voor verkoopadressen bel International Marques: (023) 531 95 95