Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave donderdag 24 oktober 2002

* SNELHEIDSCONTROLES

* ROTTERDAM/MAASSLUIS - Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht en Project Verkeershandhaving) hield woensdag radarsnelheidscontroles op de Maasboulevard, Abram van Rijckevorselweg, Merellaan in Maassluis en Tjalklaan. Op de Maasboulevard werd tussen kwart voor tien en kwart voor twaalf, zowel stadingaand als staduitgaand, gecontroleerd. Van de in totaal 3220 passerende automobilisten namen 179 het niet zo nauw met de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km/uur. Op de Abram van Rijckevorselweg werd tussen kwart over drie en zes uur gecontroleerd. Hier hielden van de 2390 passerende automobilisten er 429 het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogste score bedroeg hier 123 km/uur in plaats van '50' Tussen kwart voor vijf en acht uur werd gecontroleerd op de Merellaan in Maassluis. Van de in totaal 817 passerende automobilisten flitste de snelheidsradar er 89. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 90 km/uur in plaats van de daar toegestane '50'. Op de Tjalklaan overschreden tussen half negen en kwart over negen 61 van de 496 passerende automobilisten de 50 km-limiet. Hoogste score: 86 km/uur. Tevens werd er een autogordelcontrole gehouden, waarbij vijf automobilisten op de bon gingen.


* BESTRIJDING OVERLAST WEST-KRUISKADE EN OMGEVING

Personeel van de Wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum hield woensdagmiddag en -avond, samen met collega's van de Flying Squad, op de West-Kruiskade en omgeving acties tegen alle vormen van overlast. Daarbij werd tevens gebruikgemaakt van cameratoezicht. In totaal werden veertien personen aangehouden wegens drugsdealen en -gebruiken en negeren verblijfsontzegging. Tevens werden enkele tientallen gebruikershoeveelheden heroïne en cocaïne in beslag genomen, werden tien verblijfsontzeggingen uitgereikt en werd een mes in beslag genomen.


* MAN DOOR MESSTEKEN GEWOND NA BEROVING

* Woensdagavond rond kwart over tien werd een 27-jarige man uit Capelle aan den IJssel op de Max Planckplaats door twee ongeveer 23-jarige mannen met een bierflesje en een mes bedreigd en een aantal malen oppervlakkig gestoken. Het tweetal nam het slachtoffer z'n portemonnee, met daarin wat muntgeld en een bankpasje af, en maakte zich daarmee uit de voeten. De Capellenaar moest zich in het Sint Franciscus Gasthuis aan z'n opgelopen steekwonden (schouder, bovenbeen en buik) laten behandelen.


* VROUW BEROOFD
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Donderdagmorgen rond half één werd een op de Parsifal lopende 21-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel op weg naar huis door een ongeveer 25-jarige man beroofd van haar tas. Het slachtoffer kwam daarbij ten val en liep enkele schaafwonden op. De berover verdween vervolgens in onbekende richting met de tas van de vrouw, met daarin naast enkele bank- en giropasjes ook een bedrag van zo'n duizend euro.


* BRAND IN MULTICULTUREEL-CENTRUM
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Donderdagmorgen omstreeks kwart voor één ontstond door nog onbekende oorzaak brand in een multicultureel-centrum aan de Groenendaal. In het centrum was op dat moment niemand aanwezig. De brandweer, die met groot materieel uitrukte en snel ter plaatse was, gaf 'middelbrand'. Uit voorzorg werden diverse auto's, die in de directe omgeving stonden, verplaatst. De brandweer gaf rond twee uur het sein 'brand meester'. Als gevolg van de brand liep het gebouw aanzienlijke brandschade op. Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld.

Avonduitgave woensdag 23 oktober 2002

* HETERDAAD VOOR INBREKERS
Woensdagmorgen kort voor half zeven hield politiepersoneel van het district Zuid in een portiek aan de Wolphaertsbocht een 37-jarige man uit Enschede en een 38-jarige Rotterdammer aan, verdacht van inbraak in diverse kelderboxen. Een bewoonster had het tweetal bij het afgesloten portiek zien rommelen, waarna zij de politie belde. Toen de politiemensen in het portiek stonden kwamen beide mannen met diverse tassen vol buitgemaakte spullen (onder meer talloze gereedschappen en hengelsportartikelen) in de door hen opengebroken kelderboxen net naar buiten. Beiden werden ingesloten.


* OVERVAL SUPERMARKT
HELLEVOETSLUIS - Woensdagmorgen rond half zeven werd een 20-jarige medewerker van een supermarkt aan de Kastanjelaan, toen hij de zaak wilde openen, plotseling belaagd door drie mannen. Tijdens de vechtpartij werd de supermarktmedewerker de zaak binnengesleurd, waar het drietal geld eiste. Omdat het kantoor van de supermarkt nog afgesloten was renden de mannen vervolgens onverrichter zake de winkel uit richting Ebstroom.


* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district Oost hield woensdagmorgen tussen negen uur en half elf op de kruising Kralingse Zoom met de 's-Gravenweg een verkeerscontrole. In totaal werden 17 processen-verbaal uitgeschreven voor het negeren van rood licht, van de verplichte rijrichting in het voorsorteervak, en voor het overschrijden van de doorgetrokken streep.


* VERDACHTE SCHIETPARTIJ VIERHAVENSSTRAAT AANGEHOUDEN

(Zie ook persbericht van 29/09/2002)
Rechercheurs van het district Rotterdam-West losten met de aanhouding van een 27-jarige Schiedammer een schietpartij in de Vierhavensstraat op, waarbij op zondagmorgen 29 september jl. een 27-jarige Rotterdammer zwaar gewond raakte. Het slachtoffer had in een partycentrum eerder in de nacht onenigheid gekregen. Na sluitingstijd kwam het tweetal elkaar weer tegen, waarop de 27-jarige Rotterdammer op straat werd neergeschoten. Getuigen brachten de zwaar gewonde man naar het Erasmus Medisch Centrum, waar direct operatief moest worden ingegrepen. Na onderzoek door de recherche van het district Rotterdam-West kon dinsdagavond de 27-jarige Schiedammer op de Schiedamseweg, waar hij als passagier in een auto zat, worden aangehouden, waarna hij voor nader verhoor en onderzoek in verzekering werd gesteld.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield woensdagmorgen en -middag radarsnelheidscontroles op de 's-Gravenweg, Willem Ruyslaan, Honingerdijk, Ringdijk en Straatweg. Tussen kwart over elf en kwart over twaalf werd gecontroleerd op de 's-Gravenweg. Van de 372 passerende automobilisten hielden 47 zich niet aan de daar toegestane '50'. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 68 km/uur. Op de Willem Ruyslaan, waar tussen half één en half twee werd gecontroleerd, flitste de snelheidsradar 19 van de 620 passerende automobilisten. Hoogste score bedroeg 76 km/uur in plaats van '50'. Tussen kwart voor twee en kwart voor drie hielden op de Honingerdijk 84 van de 603 passerende automobilisten zich niet aan de 50 km-limiet. Hoogste gemeten snelheid: 78 km/uur. Op de Ringdijk overschreden tussen kwart voor drie en vier uur 36 van de 577 passerende automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogste score: 80 km/uur. Tussen kwart over vier en kwart over vijf stond de snelheidsradar op de Straatweg. Van de 811 passerende automobilisten hielden 102 het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/uur in plaats van '50'.


* ONDER AUTO TERECHTGEKOMEN AANGEREDEN VOETGANGER MOET MET SHOVEL

WORDEN BEVRIJD
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Met behulp van een shovel moest woensdagmiddag rond kwart over twee op de Bermweg, bij wegwerkzaamheden, een door een bedrijfswagen overreden 72-jarige voetganger uit Capelle aan den IJssel worden bevrijd. De voetganger was even tevoren aangereden door de achteruit rijdende bedrijfswagen, bestuurd door een 24-jarige man uit Capelle aan den IJssel, en was gewond onder de auto terechtgekomen. Met letsel aan het gezicht en een gebroken neus moest het slachtoffer, na te zijn bevrijd, naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam worden vervoerd.


* BRANDWEER HAALT MET HOOGWERKER VIER VOLWASSENEN EN TWEE KINDEREN

UIT BRANDEND PAND
Woensdagmiddag kort voor vier uur ontdekten surveillerende politiemensen van het district Zuid brand in een tweede etage woning in de Heinenoordstraat. Vier volwassenen en twee kinderen, die zich op de derde etage boven de brandende woning bevonden, hingen uit de ramen en dreigden naar beneden te springen. Met behulp van een snel ter plaatse gekomen hoogwerker van de brandweer konden de vier volwassenen (twee mannen van 21 en 32 jaar en twee vrouwen van 19 en 28 jaar) en de beide kinderen (3 en 8 jaar) in veiligheid worden gebracht. Daarbij werden de 28-jarige vrouw en haar driejarig zoontje met
rookvergiftigingsverschijnselen door GGD-personeel naar het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid, locatie Zuiderziekenhuis vervoerd. De brandweer, die 'middelbrand' gaf, had het vuur binnen twintig minuten onder controle. Bij onderzoek bleek dat de brand op de tweede etage was ontstaan door een omvallende kaars. De op dat moment in de woning verblijvende 25-jarige bewoonster verliet vervolgens met haar kinderen en de kinderen van haar benedenburen ijlings haar woning zonder het alarmnummer 112 te bellen of haar bovenburen te waarschuwen. De 25-jarige vrouw werd korte tijd later door politiemensen aangehouden wegens het nalaten haar bovenburen te alarmeren en het alarmnummer 112 te bellen. Als gevolg van de brand liepen twee woningen en een belwinkel brand-, rook- en waterschade op.