VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE

Nationale Braakbal Pluisweek - Jongeren gaan pluizen

PERSBERICHT

Nationale Braakbal Pluisweek
Jongeren gaan pluizen

Arnhem, 24 oktober 2002

De Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming (VZZ)organiseert van 5-10 november a.s. de Nationale Braakbal Pluisweek. In acht natuurmusea verspreid over het hele land gaan kinderen van basis- en voortgezetonderwijs braakballen van uilen uiteen rafelen en onderzoeken: Wat zit er in? Hoeveel muizen en van welke soorten? En mogelijk ook andere zaken zoals vogels, kevers of misschien wel vleermuizen?

De VZZ bestaat 50 jaar. Een van de activiteiten in dit jubileumjaar is de Nationale Braakbal Pluisweek, die samen met het Natuurmuseum Rotterdam en de Vrije Vogel Club wordt georganiseerd. De natuurmusea krijgen gedurende deze week dagelijks twee klassen met leerlingen over de vloer (niveau 7 en 8). In het weekend is de beurt aan de leden van de Vrije Vogel Club (een koepelorganisatie met meer dan 14.000 leden!), voor jongeren van 10 tot 16 jaar. Ze gaan pluizen.

Braakballen bestaan uit resten van haren, veren en botjes die uilen binnen krijgen als ze hun prooi met huid en haar verslinden. De restanten spugen ze in de vorm van een braakbal uit. Het pluizen bestaat uit het voorzichtig uit elkaar peuteren van een braakbal, op zoek naar kaken en schedels van muizen. Vervolgens is het de bedoeling om met een loupe en een zoeksleutel de gevonden overblijfselen van muizen op naam te brengen. De zoeksleutel bestaat uit een determinatietabel in de vorm van een zoekkaart. Deze zoekkaart is door de VZZ speciaal voor jongeren ontwikkeld. Is de code gebroken dan weten de leerlingen wat de uil gegeten heeft en ontvangen ze een fraai pluisdiploma. Bovendien dingt iedere klas mee naar de hoofdprijs, een complete pluisuitrusting voor de hele klas. Hiertoe moet uit alle geplozen ballen een skelet van een muis bij elkaar worden gezocht.

De leerlingen ontdekken dat er verschillende muizensoorten in Nederland zijn. Het gaat dan zowel om ware muizen, woelmuizen en spitsmuizen, zoals de huismuis, de rosse woelmuis en de bosspitsmuis. Over het algemeen zijn plaatselijk wel zeven à acht soorten aanwezig, in sommige regio's kan dat oplopen tot meer dan tien soorten.

Daarnaast komen de leerlingen iets te weten over het voedsel dat de muizen eten; aan de kiezen is namelijk te zien of het alleseters zijn, planteneters of insecteneters. Ze kijken als het ware met uilenogen naar de muizen. Maar ze ontdekken ook waarom een uil geruisloos kan toeslaan (de veren hebben zachte randen).

Tijdens het pluizen zijn er vakkundige vrijwilligers van de VZZ aanwezig om de jonge onderzoekers te helpen en achtergrondinformatie te geven.

De Nationale Braakbal Pluisweek: een nieuwe en stimulerende activiteit van de VZZ

(einde persbericht)

Bericht voor de redactie:
Inlichtingen over dit persbericht zijn te verkrijgen bij: VZZ, Kris Joosten, tel: 026-3704302 (donderdag overdag) of 024-3294488 (tussen 18.30 en 21.00 uur)

U kunt een uitgebreide persmap aanvragen bij het VZZ-bureau, Oude Kraan 8, 6811 LJ Arnhem, tel. 026-3705318, fax 026-3704038. In de persmap treft u aan:

- persbericht

- 1 exemplaar jeugdblad VVC (artikel blz. 4 t/m 6)
- 1 zoekkaart van de VZZ

- VZZ-folder

- 1x nummer Zoogdier ter kennismaking

- pluisdiploma A4 formaat

- wedstrijdposter voor basisgroepen A3 formaat
- wedstrijdposter voor voortgezet A3 formaat
- werkblad basisonderwijs A4 formaat

- werkblad voortgezetonderwijs A4 formaat

- lesbrief basisonderwijs

- lesbrief voortgezetonderwijs

De opening van de Nationale Braakbal Pluisweek vindt plaats op maandag 4 november in het Natuurmuseum Rotterdam.
De andere musea die aan deze activiteit deelnemen zijn: Natuurmuseum Nijmegen (alleen zondag 10 nov), Natuurmuseum Brabant, Natuurmuseum Groningen, Natuurmuseum Enschede, Zeeuws Biologisch Museum, Eco Drome en Natuurmuseum Texel / IVN afd. (alleen in het weekend 9/10 nov)

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 15 november in het natuurmuseum waar de winnende klas heeft deelgenomen. De prijs wordt uitgereikt door kinderboekenschrijfster Stasia Cramer in het bijzijn van 2 valkeniers met sneeuwuilen.

24 okt 02 09:57