Productschap Wijn

Nieuws

Bordeaux 2002: een goed millésime, maar een lage productie

PERSBERICHT

Den Haag, 21 oktober 2002

BORDEAUX 2002:
een goed millésime, maar een lage productie

De pluk is bijna voorbij in Bordeaux
Begin september begon de pluk na een druilerige zomer. Dankzij een prachtige nazomer (met de zonnigste maand september van de afgelopen 12 jaar!) zijn de druiven met enthousiasme binnengehaald. In de wijnkelders, waar de gisting plaatsvindt, is gebleken dat de kwaliteit goed is en de rendementen lager dan afgelopen jaren.

Terugblik op het klimaat: een verbijsterend jaar! De winter van 2001-2002 was veel kouder dan afgelopen winters, en wordt gekenmerkt door een gebrek aan neerslag: nagenoeg de helft van wat er normaal valt.

Het voorjaar kende ook weinig neerslag, maar de hoge temperaturen bevorderden een normale ontwikkeling van de wijngaarden. Het kille en natte weer van begin juni heeft de bloei tegengewerkt. Deze strekte zich uit over een te lange periode en de bevruchting vond niet gelijkmatig plaats. Gevolg hiervan was coulure oftewel vruchtverlies (geen bevruchting, dus geen bes) en millerandage (de bes is aanwezig, maar ontwikkelt zich niet).

Gedurende de zomer was er minder zon dan normaal. De wijnproducenten waren continu bezig om de wijngaarden aan te passen aan deze weersomstandigheden: ontbladering en verwijdering van sommige trossen om de rijping van de druiven te bevorderen. De rijping en de kleurverandering van de bessen verliep langzaam en was verspreid over een periode van enkele weken. De synthèse anthocyanes geeft de kleur aan de schil.

De weeromstandigheden tijdens de pluk
Aanvangsdatum van de pluk:

- de sauvigon blanc vanaf 9 september;

- de sémillon vanaf 13 september;

- de merlot rouge vanaf 19 september;

- de cabernet sauvignon vanaf 30 september.
Vanaf begin september tot begin oktober was het droog en mooi weer, met frisse nachten, gevolgd door zonnige dagen met zachte oostenwind. Dit zijn uitstekende weeromstandigheden voor de pluk. Ieder domaine heeft kunnen wachten tot de optimale rijpheid en suikerconcentratie van de verschillende druivenrassen. Lokale hagelbuien op 20 en 21 september hebben wel behoorlijke schade aangericht bij een aantal bedrijven.

Evaluatie van kwaliteit

- Voor de witte droge wijnen:
De sauvigon heeft veel aromas, de sémillon is vettig en evenwichtg.


- Voor de rode wijnen:
De merlot heeft een hoog natuurlijk alcoholpercentage (+12,5o), mooie kleuren al vanaf de eerste dagen op het vat, fruitige aromas, soepele en rijpe tannines.
De cabernet sauvignon, een laat rijpende druivensoort waarvan de oogst net voorbij is, is geplukt met een ongekende optimale rijpheid. Dit geeft aan de wijn finesse en bewaarpotentieel.
De cabernet franc heeft diepe kleuren en fijne bloemenaromas die karakteristiek zijn voor dit druivenras.


- Voor de witte liquoreuze wijnen:
Het klimaat van afgelopen weken was gunstig voor de druiven: koele nachten gevolgd door mistige ochtenden en zonnige middagen. Dit zijn de beste omstandigheden voor de ontwikkeling van de botrytis cinerea. De pluk van de druiven is net afgelopen, maar de most is al geconcentreerd en rijk aan aromas.

Over het algemeen is de potentie van de millésime 2002 uitstekend. Iedere producent probeert er nu het beste uit te halen door middel van de macération en aangepaste élevage. Over enkele weken na de eerste proeverijen, hopen wij u een betere mening te kunnen geven over deze millésime.

Evaluatie van kwantiteit
Al sinds enkele jaren, hebben de wijnproducenten uit de Bordeaux zich toegelegd op de beperking van de opbrengst. Dit jaar echter heeft de natuur hier zelf de hand in gehad door de slechte bevruchting van de bloem begin juni. Weinig neerslag in september en een oostenwind hebben de grootte van de bessen beperkt en hun natuurlijke concentratie positief beïnvloed.
Voor de officiële cijfers, zal men moeten wachten op de officiële oogstberichten die in Frankrijk in januari 2003 bekend zijn. Maar men kan een daling verwachten van 15% tot 20% in vergelijking met 2001. In 2000 bedroeg de totale productie 6,85 miljoen hectoliter en in 2001 was dat 6,56 miljoen hectoliter.