Verbond van Verzekeraars

Snel bezoek arbeidsdeskundige zet zoden aan de dijk

Een goede begeleiding in het medisch en het werkproces kan zowel het percentage als de periode van verzuim positief beïnvloeden. Dat lijkt een open deur, maar volgens Verbondsdirecteur Richard Weurding blijkt een snel bezoek van een arbeidsdeskundige van nog meer belang dan een eerste bezoek van een controlerend arts. Weurding sprak onlangs de geslaagden aan de opleiding Arbeidsdeskundigen van NIBE-SVV toe.

Volgens de Verbondsdirecteur is de aandacht van de politiek en de media nu vaak te veel toegespitst op de rol van artsen bij arbeidsongeschiktheid. Natuurlijk is het aan de artsen om de medische beperkingen in kaart te brengen, maar daarmee eindigt hun taak wel. Het vaststellen van (de mate van) arbeidsongeschiktheid vergt immers ook kennis van de arbeid die iemand verricht, van functies, van de belasting van diverse deeltaken, etc. Het maakt nogal wat uit of iemand met een been in het gips agrariër of boekhouder is. De (verzekerings)arts is meestal onvoldoende op de hoogte van die arbeidsgerelateerde kennis, meent Weurding. Dat is nou juist het terrein van de arbeidsdeskundige.
Daarnaast sprak Weurding de verwachting uit dat de verlenging van de loondoorbetalingsverplichting van één naar twee jaar de mogelijkheden voor een succesvolle reïntegratie verruimt.

Opleiding tot arbeidsdeskundige
Aan het examen voor de opleiding tot Arbeidsdeskundige hebben in totaal twintig kandidaten deelgenomen, waarvan 16 ook de eindstreep hebben gehaald. De opleiding duurt tien maanden en omvat naast 25 lesdagen ook een stageperiode. Cursisten leren onder meer wat de taken van een arbeidsdeskundige zijn en hoe deze moeten worden uitgevoerd. Daar komen allerlei aspecten van het werk bij kijken, zoals de sociale zekerheidsregelingen en de polisvoorwaarden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, de lichamelijk en psychische ziektebeelden, organisatiekunde en ondernemersschap, communicatie, reïntegratie en financiële aspecten. De opleiding sluit aan bij actuele ontwikkelingen en gaat in maart 2003 opnieuw van start.

Bondig, oktober 2002