Gemeente Amsterdam

|
Groot draagvlak onder Amsterdammers voor wapencontroles

Groot draagvlak onder Amsterdammers voor wapencontroles

De meeste Amsterdammers (in totaal 92% van de ondervraagden) vinden het nodig dat er regelmatig wapencontroles in de Amsterdamse binnenstad en in Zuidoost plaatsvinden, zo blijkt uit een onderzoek van O+S onder ruim 400 Amsterdammers. Daarbij vindt 79% het goed dat er een nieuwe wet is die dit mogelijk maakt. Als belangrijkste argumenten wordt spontaan genoemd dat het wapenbezit moet worden teruggedrongen en dat het veiliger moet worden op straat. Het belangrijkste argument van de mensen die tegen deze controles zijn, luidt dat het gaat om een aantasting van de privacy van onschuldige mensen. De wapencontroles hoeven niet tevoren aangekondigd te worden, vindt 82% van de Amsterdammers en kunnen op willekeurige tijdstippen plaatsvinden (67%). Ook moeten de controles zich volgens ruim driekwart van de ondervraagden richten op iedereen en niet alleen op risicogroepen; 78% zegt er geen problemen mee te hebben om zelf te worden gecontroleerd.
Enige tijd geleden stemden de Amsterdamse beleidsdriehoek (burgemeester, hoofdofficier van Justitie en korpschef van politie) en het college van B&W in met het voorstel om ook in Amsterdam over te gaan tot preventief fouilleren. De gemeenteraad van Amsterdam moet, om dit mogelijk te maken, instemmen met een aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening. Ongeveer 70% van de ondervraagden is op de hoogte van de voorgenomen wapencontroles of van de wet die dit nieuwe beleid mogelijk maakt.
Uit het onderzoek blijkt dat er groot belang wordt gehecht aan een zorgvuldige uitvoering van de controles en een correct optreden van de politie. Meer dan de helft van de ondervraagden spreekt spontaan over de noodzaak van een correcte behandeling door agenten, vriendelijke agenten, en een uitleg ter plekke waarom de controle plaatsvindt. Tenslotte blijkt ongeveer 14% van de ondervraagden iemand te kennen die soms een wapen (vuurwapen, mes of anders) draagt. Ruim tweederde van de Amsterdammers verwacht dat regelmatige acties effect zullen hebben op het wapenbezit.
Morgen, donderdag 24 oktober, bespreekt burgemeester Cohen de voorstellen met de leden van de Commissie voor Algemene Zaken.

Amsterdam, 23 oktober 2002 Mirjam Otten


---


-

© gemeente Amsterdam - 24-10-2002