Korps: Groningen, plaats: Diverse 24-10-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 24 oktober 2002

Dagelijkse berichten

Groningen: Stadjer aangehouden voor vernieling
De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Bedumerstraat een 39-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van het plegen van vernieling. Korte tijd eerder had de politie de melding gekregen dat een man de ruiten van het Gerechtsgebouw aan het Guyotplein zou vernielen. De agenten constateerden dat er meerdere ruiten waren vernield. Daarnaast zagen zij dat met een spuitbus initialen van een naam op de gevel van het Gerechtsgebouw waren gespoten. Op basis van deze initialen en het opgegeven signalement wisten de politieagenten dat het om de 39-jarige stadjer moest gaan. Na de aanhouding in zijn woning trof de politie meerdere bijlen en ook een spuitbus aan. De verdachte is ingesloten. Hij komt in aanmerking voor het plegen van meerdere vernielingen van het Gerechtsgebouw. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: veelpleger voor auto-inbraak aangehouden Alerte politieagenten in burger hebben woensdagavond op het Damsterdiep een 32-jarige man uit Groningen aangehouden voor het plegen van een auto-inbraak. De agenten zagen de veelpleger bij een auto staan en dat de verdachte binnen korte tijd deze auto openbrak. De stadjer werd vervolgens in de auto aangetroffen. De politie heeft een mes en een ijzeren voorwerp in beslag genomen. De verdachte is ingesloten.

Groningen: man gewond na ongeval
Een 34-jarige man uit Groningen is woensdagavond in de Dierenriemstraat gewond geraakt, nadat hij met zijn fiets tegen een stilstaande auto was gereden. De stadjer is vervolgens door de achterruit gegaan. Hij is met nek- en aangezichtsletsel vervoerd naar het ziekenhuis. De fietser kan na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

Groningen: vandalen aangehouden
De politie heeft woensdagnacht vier mannen op het A-Kerkhof aangehouden voor baldadigheid en wildplassen. Een 19-jarige man uit Amsterdam had tegen een winkelpui geplast. Zijn vrienden, een 19-jarige man uit Heerenveen en twee mannen van 20 en 21 jaar uit Groningen hadden een fiets tegen de rolluiken van een schoenenzaak gegooid en waren zij vervolgens op de fiets gaan springen. De baldadige mannen kregen op het politiebureau een proces-verbaal, waarna ze later het politiebureau mochten verlaten.

Groningen: stadjer met verdovende middelen aangehouden In de Moesstraat heeft de politie woensdagnacht een 31-jarige man uit Groningen aangehouden op grond van de Opiumwet. De politieagenten controleerden de stadjer in een personenauto, die bestuurd werd door een 47-jarige man uit Groningen. Op grond van de Opiumwet werden de inzittenden aan de kleding onderzocht. Bij de 31-jarige verdachte werden zes bolletjes op heroïne gelijkende stof aangetroffen. Hij werd vervolgens ingesloten. De bestuurder bleek bij navraag nog een bekeuring te moeten betalen. Hij betaalde aan het politiebureau een bedrag van 76 Euro, waarna hij het politiebureau mocht verlaten.

Groningen: verdachte na neersteken man aangehouden De politie heeft woensdagnacht in zijn woning in de Grote Beerstraat in Groningen een 34-jarige man aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De verdachte bleek zijn huisgenoot, een 47-jarige man, na een ruzie met een mes in het bovenlichaam te hebben gestoken. Het slachtoffer liep ten gevolge van de messteek een slagaderlijke bloeding op. De politieagenten verleenden eerste hulp aan het slachtoffer door de slagader dicht te knijpen. Hij werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij direct is geopereerd. De verdachte werd in de woning ingerekend. De politie onderzoekt de toedracht van de steekpartij. In de woning is technisch onderzoek verricht. De man verkeert niet in levensgevaar.

Groningen: acht aanhoudingen bij politieactie in A-kwartier Tijdens een politieactie in het kader van de bestrijding van overlast door zwervers, drugsdealers- gebruikers heeft de politie woensdagavond 8 mensen aangehouden in het A-kwartier, het noordwestelijk deel van de Groninger binnenstad. Vijf verdachten werden opgepakt omdat zij in aangewezen gebied waar dat verboden is, openlijk alcohol op straat gebruikten. In de Oude Boteringestraat werd een 44-jarige druggebruiker opgepakt. In zijn auto vonden agenten ruim 15 gram heroïne en cocaïne De man is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Een andere verdachte, persoonsgegevens nog niet bekend, werd ingesloten omdat hij in het bezit was van een aantal goederen, waaronder horloges, die naar alle waarschijnlijkheid van diefstal afkomstig zijn. Tenslotte werd een 28-jarige man uit Groningen opgepakt en ingesloten nadat hij was aangehouden voor baldadigheid en poging tot diefstal. Bij de aanhouding bedreigde hij politiemensen en trachtten hen te schoppen. De man kon na gebruik van pepperspray worden overmeesterd. Tijdens de actie werden tevens enkele tientallen fietsers en bromfietsers bekeurd voor het niet voeren van verlichting. Bij de politieactie werden 30 politiemensen ingezet.

Winschoten: asielzoeker aangehouden
In het asielzoekerscentrum aan de Udesweg in Winschoten heeft de politie woensdagavond een 42-jarige man uit Azerbajdzjan aangehouden. De man dreigde zichzelf ernstig met een mes te verwonden omdat hij niet wilde dat hij en zijn gezin zouden worden overgeplaatst naar een ander AZC. De man volhardde in zijn actie en kon pas nadat op zijn verzoek een arts was verschenen door de politie worden overmeesterd. Hij liep door eigen toedoen een oppervlakkige snijwond op in de borststreek, die door de arts is behandeld. De man is meegenomen naar het politiebureau en daar overgedragen aan de geestelijke gezondheidszorg. Na onderzoek is besloten de man, die inmiddels was gekalmeerd, te laten terugkeren naar zijn gezin in het AZC.

Ter Apel: straatrover aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag in de Koningsstraat in Ter Apel een 47-jarige man uit Algerije aangehouden. De man wordt verdacht van beroving van een 55-jarige vrouw uit Ter Apel. De beroving vond plaats aan de Nederveen Capelstraat waar de vrouw door twee mannen werd bestolen van haar portemonnee. De vrouw rende na de diefstal schreeuwend achter de daders aan en wist daardoor de aandacht te trekken van voorbijgangers. Die zetten de achtervolging in en wisten één van de daders te overmeesteren toen die uit een cafétaria kwam. De tweede verdachte wist te ontkomen. Nadat de man was gepakt door de getuigen, gaf hij de portemonnee terug aan de benadeelde vrouw die inmiddels ook aan de Koningsstraat was gearriveerd. De verdachte werd naar het politiebureau gebracht. Daar bleek hij niet in het bezit te zijn van geldige identiteits- of verblijfsdocumenten. De man is daarop overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Woldendorp: man slaat vrouw
Een 25-jarige man uit Woldendorp is woensdagavond door de politie aangehouden in zijn woning aan de Munster. De man werd meegenomen nadat hij tijdens een echtelijke ruzie zijn vrouw (33) had mishandeld. De vrouw vluchtte de woning uit en waarschuwde de politie bij kennissen. Ze liep tengevolge van de mishandeling blauwe plekken en diverse schaafwonden op. Haar man is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Winsum: rijbewijs bejaarde automobilist ingevorderd De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 87-jarige inwoner van Eenrum ingenomen. De man reed met extreem lage snelheid in zijn auto over de Provinciale Weg N361. Hij voerde slechts stadslichten. Een stopteken van een politiepatrouille die hem op zijn rijgedrag en beperkte verlichting wilde wijzen merkte de man niet op. Agenten gaven de man tot drie keer toe een teken om de stoppen. Daaraan voldeed hij niet. De politiemensen zagen dat de man voortdurend slingerde waarbij hij dan weer bijna de berm inreed en dan weer over het midden van de weg terechtkwam. Ook konden de agenten zien dat hij tijdens het rijden zijn verlichting probeerde te ontsteken. Ook daarin slaagde de man niet. De politieauto volgde de bejaarde automobilist tot aan zijn woning in Eenrum. Daar werd hij aangehouden. De man bleek van de pogingen van de politie om hem tot stoppen te dwingen, ondanks signalen met lichten, claxonneren en het onsteken van de blauwe zwaailampen, totaal niet te hebben opgemerkt. Daarop is zijn rijbewijs in verband met gevaarlijk verkeersgedrag ingenomen. De bejaarde automobilist verklaarde al vanaf zijn 18e een rijbewijs te hebben en, afgezien van een bekeuring, nog nooit iets te hebben gehad.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)