Copaco NV

Persbericht

Genève, 24 oktober 2002

Vier toonaangevende ICT distributeurs maken de oprichting bekend van de European Wholesale Group

ALSO (CH), COPACO (NL), ESPRINET (I) en WESTCOAST (UK) hebben samen de European Wholesale Group Ltd. opgericht, een best-in-class platform om op zeer efficiënte en consistente wijze producten en diensten te leveren aan een enorm aantal resellers in heel Europa. De vier ondernemingen tezamen realiseren met 1.400 werknemers een omzet van 2,5 miljard euro en bedienen meer dan 35.000 resellers in acht Europese landen. Alex Sozonoff, oud-vice president consumer advocacy bij Hewlett-Packard, zal CEO worden van de European Wholesale Group. Hewlett Packard, de meest toonaangevende leverancier van ICT producten wereldwijd, staat volledig achter deze nieuwe alliantie.

ALSO (CH), COPACO (NL), ESPRINET (I) en WESTCOAST (UK) kondigden vandaag de oprichting aan van de European Wholesale Group. Elk van de vier ondernemingen heeft een leidende positie in hun respectievelijke markten. Tezamen realiseren zij met 1.400 werknemers 2,5 miljard euro omzet, en bedienen zij meer dan 35.000 ICT resellers in Europa. De vier ondernemingen opereren in acht Europese landen: Oostenrijk, België, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De European Wholesale Group is opgezet om aanzienlijke voordelen te creëren zowel voor strategische leveranciers als voor reseller klanten.

Best-in-class distributieplatform voor ICT verkopers Door het overnemen van de wereldwijde verkoopstrategieën van de leveranciers, maar met behoud van de lokale aanwezigheid, focus en customer intimacy van de vier leden, bieden zij via de European Wholesale Group hun leveranciers en resellers buitengewone innovatie, efficiency, flexibiliteit en snelheid. De European Wholesale Group zal op deze manier leveranciers een best-in-class platform aanbieden waarmee op efficiënte en consistente wijze een breed spectrum aan resellers in heel Europa wordt bereikt. Naast aanzienlijke economische voordelen zal zij ICT leveranciers een nieuwe en belangrijke uitbreiding bieden van hun Europese distributie-strategieën.

Sozonoff voorzitter van de European Wholesale Group Alex Sozonoff, een van de meest gerespecteerde personen in de ICT-branche, zal deze nieuwe groep gaan leiden. Alex Sozonoff heeft jarenlang verschillende hoge posities bekleed bij Hewlett Packard. Na 35 jaar bij de onderneming te hebben gewerkt, is hij op 29 januari 2002 met pensioen gegaan, en is nu Senior Adviser to the CEO van Hewlett Packard.

Hewlett Packard staat achter de European Wholesale Group In een verdringingsmarkt waarin de hele ICT-sector zware tijden tegemoet gaat, geeft Hewlett Packard haar volledige steun aan de oprichting van de EWG, omdat die fundamentele waarde schept voor leveranciers en klanten. "Also, Copaco, Esprinet en Westcoast zijn onze meest winstgevende partners in hun nationale markten, en het samenbrengen van hun ervaring en innovatie zal een sterke Europese partner voor Hewlett Packard opleveren. Dit is precies de soort benadering die we nodig hebben om onze kosten in de hele waardeketen te reduceren en effectiever te concurreren met het direct business model. Deze alliantie combineert customer intimacy en kostenleiderschap van sterke nationale spelers met het marktbereik van een Europese organisatie," aldus Jos Brenkel, Vice President Commercial Channel EMEA van Hewlett Packard.

Toelichting:

De European Wholesale Group Ltd. is een alliantie van leidende onafhankelijke Europese distributeurs, die opereren in Oostenrijk, België, Ierland, Italië, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De organisatie is in oktober 2002 opgericht door ALSO (CH), COPACO (NL), ESPRINET (I) en WESTCOAST (UK) en is gevestigd in Hergiswil (Zwitserland). De CEO is Alex Sozonoff, voorheen Senior Executive bij Hewlett Packard.

ALSO HOLDING AG is actief in de sector IT logistiek en diensten, en genereerde in 2001 een omzet van CHF 1724 miljoen met in totaal ongeveer 1.400 werknemers. De onderneming, die haar hoofdkantoor heeft in Hergiswil (CH), is opgericht in 1984 en staat sinds 1986 genoteerd aan de Zwitserse effectenbeurs. De Schindler Group heeft sinds 1988 een meerderheidsbelang. De ALSO Group bestaat uit twee divisies, Distributie en Systems Business, en heeft vestigingen in Zwitserland en Duitsland. ALSO's twee strategische kernactiviteiten worden door de volgende werkmaatschappijen uitgevoerd: ALSO ABC TRADING AG (Zwitserland), ALSO ABC TRADING GmbH (Duitsland), en ALSO COMSYT AG (Zwitserland). ALSO ABC TRADING AG en ALSO ABC TRADING GmbH zijn actief in de sector IT logistiek. De twee ondernemingen bieden distributie aan en een breed scala van logistieke diensten. ALSO COMSYT AG levert IT services and solutions voor client/server infrastructuren. De onderneming bedient de hele Zwitserse markt en biedt een volledige dienstenportefeuille aan. Dit persbericht wordt ook gepubliceerd op het internet op www.also.ch.

COPACO N.V. opereert in Nederland en België. Copaco N.V. is sinds 1981 actief op het gebied van Informatie en Communicatie Technologie (ICT) en genoteerd op de Officiële Markt van Euronext Amsterdam. De onderneming, marktleider in Nederland op haar gebied, levert met ca. 300 werknemers computers, netwerken, dataopslag en communicatieproducten, software en groupware, training en cursussen. De activiteiten worden uitgevoerd door de werkmaatschappijen Copaco Nederland, Lifeware en POS-line. Dit persbericht wordt ook gepubliceerd op het internet op www.copaco.nl

ESPRINET S.P.A. is de Italiaanse marktleider in IT-distributie. Esprinet is een onderneming voortgekomen uit de fusie van drie toonaangevende ondernemingen, die diensten aanbiedt als training en technische ondersteuning. Esprinet biedt een breed assortiment aan: een voorraad van meer dan 20.000 artikelen van meer dan 160 leveranciers. Esprinet gebruikt het internet als haar voornaamste communicatiekanaal met haar relaties: meer dan 65,5% van de orders en ongeveer 39% van de omzet worden behaald via de website www.esprinet.com. De commerciële structuur is georganiseerd in vier 'company in company' secties (Business, Retail, Imaging en Industrial) om elke soort markt te ondersteunen met een toegesneden benadering. Deze organisatie steunt Esprinet bij de overgang van Informatie Technologie naar Bit Technologie. Dit persbericht wordt ook gepubliceerd op www.esprinet.com.

WESTCOAST LIMITED, gevestigd in Reading, Berkshire, is een vooraanstaande onafhankelijke leverancier van producten, logistiek en diensten voor de ICT-sector in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Westcoast, opgericht in 1984, heeft strategische partnerships opgezet met leveranciers van wereldklasse. Het assortiment omvat printers en accessoires, desktop en mobiele computers, server-, netwerk en opslagoplossingen. Met behulp van een zeer gefocust business model - het leveren van innovatie en waarde aan zowel leveranciers als klanten - is Westcoast 18 jaar lang winstgevend geweest. Dit persbericht wordt ook gepubliceerd op www.westcoast.co.uk.

Alex Sozonoff trad in 1967 in dienst bij Hewlett Packard en bekleedde verschillende functies voor Hewlett Packard in de Verenigde Staten en Europa. In 1997 werd Sozonoff uitgeroepen tot Executive of the Year door de National Account Management Organisation voor zijn leiderschap en visie bij het aansturen van Hewlett Packard's wereldwijde verkoop. Momenteel adviseert Sozonoff de directies van verschillende bedrijven en is hij lid van een aantal adviesorganen op het gebied van de nieuwe economie zowel in Europa als in Noord-Amerika. Alex Sozonoff is dit jaar met pensioen gegaan bij Hewlett Packard en is nu Senior Adviser to the CEO van Hewlett Packard.

Voor nadere informatie:.
Copaco N.V.
Drs. W.H. Geraats / CFO
Tel.: 040 251 33 40