BedrijfsautoRAI

24-10-2002

Hogere omzet PACCAR over eerste negen maanden van 2002

"PACCAR Inc. heeft over het derde kwartaal en de eerste negen maanden van 2002 uitstekende nettowinstcijfers en omzetcijfers gerealiseerd, vergeleken met dezelfde periodes in 2001", aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer van PACCAR.

De netto-omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg in het derde kwartaal 2 miljard dollar, 33 procent meer dan de
1,5 miljard dollar in de vergelijkbare periode in 2001. De nettowinst bedroeg $128,9 miljoen ($1,11 per verwaterd aandeel), meer dan 200% hoger dan de $39,4 miljoen ($0,34 per verwaterd aandeel) over het derde kwartaal van vorig jaar.

De netto-omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg over de eerste negen maanden van 2002 5,3 miljard dollar, vergeleken met 4,6 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van 2002 behaalde PACCAR een nettowinst van $249,8 miljoen ($2,15 per verwaterd aandeel). In dezelfde periode vorig jaar was de nettowinst $123,2 miljoen ($1,07 per verwaterd aandeel).

"In de turbulente truckmarkt behaalde PACCAR goede resultaten dankzij de superieure kwaliteit van haar producten, het uitgebreide pakket van after-sales programma's en permanente kostenbeheersing," aldus Pigott. "PACCAR zet de normen in de truck-industrie op het gebied van winstgevendheid en balanspositie, met uitstekende credit-ratings. PACCAR's rendement op aandelen over de vorige periodes van één, vijf en tien jaar is beter dan de Standard & Poor's 500 index." "PACCAR's wereldwijde aanwezigheid, waarbij 40 procent van haar inkomsten buiten de Verenigde Staten wordt gegenereerd, zorgt voor een gunstige marktdiversificatie. Kenworth, Peterbilt en DAF hebben hun marktaandelen in Noord-Amerika, Australië en Europa verhoogd. De al 97 jaar durende continuïteit op het gebied van management-leiderschap heeft gezorgd voor een consistente benadering van de bedrijfsdoelstellingen op het gebied van kwaliteit, winstgevendheid en groei."

Enkele recente aankondigingen en acties van PACCAR:


* PACCAR investeerde in 2002 $100 miljoen om haar pensioenplanverplichtingen te financieren

* PACCAR zal vanaf januari 2003 haar aandelenopties ten laste van het resultaat brengen.

* PACCAR's pro-actieve maatschappelijke rol wordt onderstreept door de behaalde milieu-onderscheidingen van haar vestigingen in Renton, Chillicothe en Mexico.

* PACCAR is begonnen met het monteren van motoren die voldoen aan de nieuwste emissie-eisen.

* ISO 9001: meerdere PACCAR divisies hebben de 2000 kwaliteitscertificering behaald.

"De board of directors van PACCAR Inc. heeft vorige maand het van tijd tot tijd aankopen van drie miljoen van haar op de aandelenmarkt uitstaande normale aandelen goedgekeurd. Want PACCAR-aandelen zijn een uitstekende investering", aldus Piggot.

Wereldtruckmarkt
"In het derde kwartaal van 2002 stegen PACCAR's Noord-Amerikaanse productiecijfers met 60 procent ten opzichte van een jaar geleden," aldus David Hovind, president van PACCAR Inc. "Dat was het resultaat van een grote toename van orders in de eerste helft van 2002. Het grootste gedeelte van deze stijging is het gevolg van het naar voren trekken van orders, om de gevolgen van het introduceren van duurdere motoren na 1 oktober 2002 te minimaliseren. De productiecijfers van de hele truckindustrie zouden door dit naar voren trekken van orders, de stijgende brandstofkosten en de trage groei van het goederenvervoer negatief beïnvloed kunnen worden in het vierde kwartaal van 2002 en het eerste kwartaal van 2003."

"De markt voor zware trucks in Europa ligt in 2002 nog steeds 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar, toen bijna een record marktvolume werd genoteerd," aldus Hovind, "DAF heeft zijn aandeel in het zware trucksegment verhoogd naar meer dan 12%. DAF blijft vele industrie-onderscheidingen ontvangen en wordt gezien als de Europese leider op het gebied van kwaliteit, op dezelfde wijze als Kenworth en Peterbilt in Amerika."

"PACCAR heeft een recordmarktaandeel van 6,4 % behaald in het Noord-Amerikaanse Class 6-7 marktsegment. Bovendien hebben Kenworth en Peterbilt samen al drie jaar achter elkaar de J.D. Power klantentevredenheidsonderscheiding voor middelzware trucks ontvangen. Onze groei in het middelzware segment draagt verder bij aan de winstgevendheid van onze dealers."

Verbetering bij Financial Services PACCAR' Financial Services beheert een portefeuille van bijna 110.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van $4,9 miljard. Daarin inbegrepen is PACCAR Leasing, een belangrijk full-service truck leasing onderneming in Noord-Amerika, met een portefeuille van meer dan 15.000 voertuigen.

De omzet in het derde kwartaal bedroeg $110 miljoen, vergeleken met $112 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst voor belasting bedroeg $22,6 miljoen, een verbetering van 176% ten opzichte van de $8,2 miljoen in het derde kwartaal van 2001. Over de eerste negen maanden daalde de omzet naar $322 miljoen, vergeleken met $349 miljoen in de eerste negen maanden van 2001. De winst voor belasting in de eerste negen maanden van 2002 was $47,3 miljoen, vergeleken met $28,0 miljoen in 2001.

"De PACCAR Financial Services ondernemingen ondersteunen op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR producten in Noord-Amerika, Europa en Australië met uitgebreide financieringsproducten," aldus Mike Tembreull, vice chairman van PACCAR Inc. "In de Verenigde Staten is het aantal faillissementen en beslagleggingen bij vloten afgenomen en de prijzen van gebruikte PACCAR trucks blijven zo'n 10 tot 15% hoger dan die van de concurrentie."

De financiële baten daalden in het derde kwartaal, vooral als gevolg van een eenmalige afschrijving (vóór belasting) van een deelneming van $4,1 miljoen.

PACCAR Winch, 's werelds grootste fabrikant van industriële lieren, realiseerde vergelijkbare resultaten als in de eerste negen maanden van vorig jaar.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening en in de verkoop van onderdelen voor trucks. De onderneming, gevestigd in Bellevue in de staat Washington, produceert tevens industriële lieren onder de merknamen Braden, Gearmatic en Carco.

Bepaalde informatie opgenomen in dit rapport is (in overeenstemming met de Private Securities Litigation Reform Act van 1995) gebaseerd op schattingen die, omdat ze onderhevig zijn aan risico's en onzekerheden, invloed kunnen hebben op de resultaten. Risico's en onzekerheden bestaan onder andere uit, maar zijn niet beperkt tot, wereldwijde en lokale economische, politieke, en industriële omstandigheden, concurrentiedruk, prijsveranderingen in productie- en operationele kosten, onvoldoende of onderbezetting van productiecapaciteit en wetgeving en overheidsregelgeving.