Provincie Overijssel

Beroep verstandelijk gehandicapten op reguliere woonmarkt

Uit een onderzoek van de provincie Overijssel over de woningbehoefte van verstandelijk gehandicapten in Twente is gebleken dat er een ruim scala van verschillende woningbehoefte bestaat voor deze specifieke doelgroep. De behoefte loopt uiteen, al naar gelang de mate van de handicap, van het volledig beschermd tot het juist volledig zelfstandig willen wonen. Een aantal trends is uit dit onderzoek af te leiden. Zo willen mensen met een verstandelijke handicap meer zelfstandig en meer in reguliere woonwijken wonen. Dit gaat echter niet op voor de groep mensen die in de groep valt van personen met een ernstige handicap (zon 25 procent van de onderzochte doelgroep).

Arcon belangenbehartigers melden in hun onderzoek dat zij een stijgende vraag naar meer privacy en privéruimtes in gedeelde woonvormen voor gehandicapten verwachten. Dit kan gaan om een geheel zelfstandige woonruimte met al dan niet aanpassingen en hulp of afroep bij toenemende fysieke beperkingen. Wonen met begeleiding zit ook in de lift bij de doelgroep die thans bij ouders of familie in huis woont. Een kleine driekwart van de onderzochte groep van verstandelijk gehandicapten in de regio Twente wordt verwacht deel uit te maken van de hierboven geschetste trends. Slechts een kwart heeft een dergelijk ernstige handicap dat deze groep juist voor een meer beschermde leefomgeving pleit.

De bovenstaande tendens vertaalt zich in een groot aantal woonwensen: wonen in groepsverband (zowel klein als groot), alleen, met zn tweeën (met partner). Eengezinswoning of appartement: alles kwam in de vraaggesprekken die Arcon voerde aan bod. Globaal gezien wil ongeveer de ene helft in groepsverband en de andere helft zelf (met partner) wonen. Dit laatste wil dus zeggen dat er een onevenredig groot aandeel wordt gevraagd van de reguliere markt voor (koop) woningen. In de huidige situatie blijkt echter aan de kant van ouders en verzorgers nog geen directe verhuisbehoefte. Met verzelfstandiging binnen instellingen en sociowoningen kan voor een belangrijk deel in de huidige vraag worden voorzien. Vanuit de groep mensen die momenteel woont in de instellingen is ook geen grotere vraag naar zelfstandiger ruimtes te verwachten.

De provincie Overijssel verstrekte vorig jaar de opdracht tot het houden van dit onderzoek om zo een beter beeld te kunnen krijgen van de woningbehoefte van verstandelijk gehandicapten. Daarnaast wordt er een inventarisatie gemaakt van bestaande en in ontwikkeling zijnde voorbeeldprojecten in en buiten Twente. Dit onderzoek vormt tezamen met de inventarisatie de basis voor aangescherpt beleid dat moet zorgen voor het opstellen van een programma van eisen voor de diverse woonvormen.

Bron: team Communicatie, Bas van Dishoeck, tel 038 425 23 47


© 24-10-2002 Provincie Overijssel