Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Ontwerp algemene begroting 2003 van FÄRM (PES, S) in Straatsburg

Datum: 22 Oktober 2002 Bron: EP

Op dinsdag 22 oktober 2002 heeft het debat plaatsgevonden over de Ontwerp algemene begroting 2003 van Göran FÄRM (PES, S) in Straatsburg. De stemmingen zijn donderdag 24 oktober 2002.

De begrotingscommissie dient een rits amendementen in op de ontwerpbegroting van de Raad (zie bijlage p. 28) en trekt daarmee de Europese financiële middelen voor 2003 op tot ¤ 100,34 miljard aan vastleggingskredieten en ¤ 100,084 miljard aan betalingskredieten. De Raad kwam voor deze bedragen op ¤ 99,548 respectievelijk ¤ 96,992, terwijl de Europese Commissie in haar aanvankelijke voorstel ¤ 99,99 miljard aan vastleggingskredieten en ¤ 98,207 aan betalingskredieten had opgevoerd.

Voor de landbouw (rubriek 1) wil de begrotingscommissie ¤ 40,6 miljard besteden aan marktuitgaven en ¤ 4,718 miljard aan flankerende maatregelen. Er blijft dan een marge over in rubriek 1 in van ¤ 2,059 miljard. De flankerende maatregelen die de begrotingscommissie voorstelt, betreffen met name dierenwelzijn en de omschakeling van tabaktelers op andere teelten.

Problemen zijn er bij de structuurmaatregelen (rubriek 2). Hoewel het totaalbedrag aan vastleggingskredieten ¤ 33,968 miljard bedraagt, het niveau zoals vastgelegd in de Financiële Perspectieven (de meerjarenbegroting vastgesteld in 1999), wil de Raad zo'n ¤ 525 miljoen korten op de betalingskredieten, die dan op een totaal van ¤ 33,013 miljard komen. De gelden voor de structuurfondsen worden namelijk niet volledig opgemaakt. De begrotingscommissie verhoogt de betalingskredieten voor de structuurfondsen weer met als argument dat ervoor gezorgd moet worden dat deze fondsen ten volle aangewend worden en dat daartoe onder meer de procedures vereenvoudigd moeten worden. Verder wijst de begrotingscommissie erop dat er een oplossing moet komen voor de financiering van de nog openstaande ¤ 27 miljoen aan vastleggingskredieten voor de sanering van de vissersschepen die in Marokkaanse wateren opereren. De begrotingscommissie wil daarvoor eventueel het
flexibiliteitsinstrument inzetten.

Voor het intern beleid (rubriek 3) verhoogt de begrotingscommissie de meeste cijfers die de Europese Commissie had voorgesteld. Voor intern beleid zou ¤ 6,793 miljard aan vastleggingskredieten en 6,233 miljard aan betalingskredieten moeten worden uitge-trokken. Dan blijft nog een marge over van ¤ 2,681 miljard. Daarnaast is de helft van de gelden voor de gedecentraliseerde agent-schappen in de reserve gezet in afwachting van een akkoord over de vestigingsplaatsen.

Bij extern beleid (rubriek 4) doet zich opnieuw het probleem voor dat er eigenlijk te weinig geld beschikbaar is onder de Financiële Perspectieven. In de begeleidende resolutie benadrukt de begrotingscommissie dat het daardoor onmogelijk is alle vereiste buitenlandse acties te financieren. Om de traditionele prioriteiten van de EU te kunnen bekostigen moet de begrotingscommissie zelfs ¤ 60 miljoen korten op de wederopbouw van Afghanistan. Toch wil de begrotings-commissie dit geld nog zien te vinden en daarom wordt een beroep gedaan op de Raad om hier tijdens de tweede lezing van de begroting serieus met het Parlement over te onderhandelen. Voor het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid trekt de begrotingscommissie slechts ¤ 30 miljoen uit. Ook daar valt over te onderhandelen als er een akkoord komt over hoe het Parlement geïnformeerd kan worden over en betrokken worden bij het buitenlands beleid. Tot slot moet er voldoende geld komen voor het Wereldgezondheidsfonds. Voor rubriek 4 wordt aldus een totaal van ¤ 5,044 miljard aan vastleggingskredieten voorgesteld (72,082 miljoen meer dan het plafond) en 4,947 miljard aan betalingskredieten.

In het geval van de administratieve uitgaven (rubriek 5) kan men onder het plafond blijven dankzij een akkoord tussen de Raad en het Parlement om zoveel mogelijk uitgaven nog in 2002 te doen, zodat het komende jaar meer ruimte overblijft. Zo kunnen de extra formatieplaatsen gefinancierd worden waar de Commissie met het oog op de uitbreiding om heeft gevraagd. In totaal komt er 5,374 miljard beschikbaar in deze rubriek.

De begrotingscommissie brengt geen veranderingen aan in het bedrag van ¤ 3,386 miljard aan vastleggingskredieten die de Europese Commissie heeft voorgesteld voor pretoetredingssteun. Daarentegen verlaagt het de betalingskredieten die de Commissie had voorgesteld en verhoogt het de betalings-kredieten die de Raad heeft voorgesteld voor de programma's Phare, Sapard en Ispa. Daarmee komt het totaal aan betalings-kredieten in deze rubriek op ¤ 3,256 miljard. De begrotingscommissie benadrukt wel dat deze middelen daadwerkelijk aangewend moeten worden.