Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Rapport: geneesmiddelen voor menselijk gebruik van GROSSETÊTE (EVP/ED, F)

Datum: 23 Oktober 2002 Bron: EP

Communautair wetboek betreffende geneesmiddelen voor menselijk gebruik van GROSSETÊTE (EVP/ED, F)

Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 2001/83/EG tot vaststelling van een communautair wetboek betreffende geneesmiddelen voor menselijk gebruik in eerste lezing.

Het Parlement heeft een groot aantal amendementen aangenomen op de ontwerprichtlijn over geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Zo vindt het dat de farmaceutische industrie nooit rechtstreekse publieksreclame mag maken voor geneesmiddelen. Daarom schrapt het EP de mogelijkheid die de Europese Commissie wil creëren om bij wijze van experiment zulke reclame toe te staan voor geneesmiddelen tegen bepaalde ziektes, zoals aids, diabetes en astma.

Verder wil het Parlement de tijd verkorten waarbinnen een generiek geneesmiddel op de markt kan komen. Volgens het Commissievoorstel zou een octrooi voor een oorspronkelijk medicijn moeten gelden van tien jaar, met een mogelijke uitloop tot elf jaar. Dat betekent dat de resultaten van klinische en preklinische proeven tien jaar lang beschermd blijven. Het Parlement wil die bescherming terugbrengen tot acht jaar, maar een generiek geneesmiddel mag pas op de markt worden gebracht tien jaar nadat de oorspronkelijke vergunning is verstrekt, waarbij de verlenging maximaal een jaar extra mag zijn. Het EP wil tevens in de mogelijkheid voorzien dat daarvoor referentiegeneesmiddelen worden gebruikt in een andere lidstaat. Dat is met name van belang voor de toetredingslanden die geen geregistreerde referentiegeneesmiddelen kennen