Anti Racisme Informatie Centrum

Citytrip, een initiatief tot dialoog
Een verslag van 6 september 2002

door Marco Camphens

Communicatie De landelijke organisaties Mira Media, E-Quality, Forum en LBR organiseren een aantal 'Citytrips'. Aanleiding voor deze Citytrips is onder andere het motto van de regeringscoalitie 'hersteld vertrouwen, een kwestie van aanpakken'. De burgers moeten weer vertrouwen in de politiek krijgen. Om dit te bereiken is het zaak beide partners om de tafel te brengen. Tijdens de dialogen wordt binnen het thema "waarden en normen" probleemgericht naar oplossingen gezocht.
De eerste Citytrip vond plaats op vrijdag 6 september 2002 in het Dialoogcentrum Noeroel Islam, gelegen in de Haagse Scheepersstraat. Het onderwerp was: "Normen en waarden: huiselijk geweld tegen vrouwen.".

Mevrouw T. Loewenthal (E-Quality) opende de bijeenkomst. Als eerste werd duidelijk gezegd dat huiselijk geweld breder is dan alleen tegen vrouwen: "het zijn niet alleen vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ook kinderen, bejaarden en mannen kunnen hiervan slachtoffer zijn".
Om beter tot oplossingen te komen ligt de nadruk bij deze Citytrip op geweld tegen vrouwen. Om eerst duidelijk te krijgen waar het precies over gaat wordt de VN definitie van geweld tegen vrouwen aangehaald:

"Geweld tegen vrouwen is elke daad van geweld op basis van gender, die resulteert of kan resulteren in lichamelijke, seksuele of psychologische schade aan of lijden van vrouwen, met inbegrip van de dreiging met dergelijke gewelddaden, dwang of willekeurige vrijheidsberoving, ongeacht of dit plaatsvindt in het openbaar of in de privé-sfeer..".

Huiselijk geweld is een groot maatschappelijk probleem. Dit illustreerde Loewenthal door de kosten voor de staat die dit huiselijk geweld per jaar met zich meebrengt te schetsen. Zij vertelde dat het bedrag ligt tussen de ¤ 250.000 en 2,5 miljard. Bij het hoogste bedrag zijn ook kosten voor een dokter of ziekenhuis en de kosten door het niet kunnen werken door letsel inbegrepen.

Op deze bijeenkomst zijn leden van een aantal (vrouwen)organisaties bij elkaar gekomen om oplossingen te zoeken. Zij hopen de situatie en de hulpverlening in alle lagen van de bevolking en alle gemeenschappen te verbeteren door in dialoog te gaan met kamerleden.
Het wordt duidelijk dat het "geweld achter de voordeur" een maatschappelijk probleem is dat door alle lagen van de samenleving heengaat. Dit illustreert mevrouw Knoet, projectleidster huiselijk geweld politie Haaglanden want, "ook in Wassenaar wordt gemept".

Om het probleem aan te pakken zoeken de organisaties naar oplossingen. Zo is het project "Nieuwe Sporen" dit jaar gestart. Het is een initiatief van alle bij de geestelijke gezondheidszorg aan allochtonen betrokken partijen. Met het project wil de heer D. Maddoe, de projectleider, bereiken dat dingen als huiselijk geweld bespreekbaar worden binnen de gemeenschap zelf. Het is de bedoeling dat vertrouwenspersonen worden opgeleid om sterker en kundiger te kunnen optreden. Onder deze vertrouwenspersonen bevinden zich ook imams.

Helder is dat als het gaat om vrouwenopvang er nog veel problemen te overwinnen zijn. Zo wordt gesproken over de verblijfsrechtelijke afhankelijkheid van de vrouwen. Die houdt in dat het verblijfsrecht van de vrouw, voor wie in het kader van gezinshereniging of
-vorming, toelating wordt gevraagd, is gekoppeld aan het verblijfsrecht van de echtgenoot of partner. De afhankelijke verblijfstitel wordt ingetrokken als het feitelijke gezinsverband wordt verbroken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een echtscheiding. Ook de leeftijd van sommige slachtoffers kan een probleem zijn. Als de slachtoffers jonger zijn dan 18, mogen zij vaak niet zelfstandig een huishouden runnen.

Als één van de oplossingen wordt 'verbetering van de bewustwording van de vrouwen' aangedragen. Dit zal onder andere moeten gebeuren door het geven van informatie. Als deze bewustwording eenmaal op gang is gekomen, wordt verwacht dat ook de positie van de vrouwen aanzienlijk zal verbeteren. Knoet voegt toe dat zij verwacht dat als de situatie 'achter de voordeur' verbetert, er ook minder geweld op straat zal plaatsvinden. Dit laatste omdat zij ervan uitgaat dat een goede thuissituatie een goede basis is voor de samenleving.

De hulporganisaties dragen ook als oplossing aan dat meer samenwerking tussen de verschillende organisaties nodig is. Een 'netwerk' van hulporganisaties en de overheidsinstellingen kan dan gerealiseerd worden. Een integraal beleid tegen huiselijk geweld is dan mogelijk. In de toekomst wordt 'monitoring' ook beter uitvoerbaar. In sommige steden werken al meerdere organisaties samen en vormen zo een netwerk. Door deze samenwerking wordt het gemakkelijker voor de organisaties om hulp te bieden. Om dit landelijk te bereiken moet het onderwerp 'huiselijk geweld' zeker op de politieke agenda blijven. De organisaties zouden ook graag meer financiële middelen te beschikking hebben.

De discussie tussen de mensen uit het veld en de politici kwam helaas niet echt op gang. Dit is onder andere te wijten aan tijdgebrek. Door een wat uitgebreide kennismakingsronde bleef er erg weinig ruimte over voor inhoudelijke vragen. De politici moesten zich beperken tot informatieve vragen. Wel is de politieke aandacht voor het onderwerp door deze bijeenkomst versterkt.

De heer H. Fermina (directeur LBR) sloot de bijeenkomst af door te stellen dat maatschappelijke problemen iedereen aangaan. Het is goed om met elkaar naar oplossingen te zoeken. Ook maakte hij een verwijzing naar het appèl aan de Nederlandse politiek.

Interessante sites:
E-quality : www.e-quality.nl
STIOM: www.stiom.nl
IOT: www.iot.nu
Miramedia: www.miramedia.nl
Forum: www.forum.nl

De volgende gasten waren aanwezig:

Kamerleden:
Peter van Heemst (PvdA)
Jet Bussemaker (PvdA)
Khadija Arib (PvdA)
Jan de Vries (CDA)
Mirjam Sterk (CDA)
Evelien Tonkens (Groen Links)

Opvallend is de afwezigheid van kamerleden van de coalitiepartijen VVD en LPF

Hulpverleners e.d.
Roos van Dijk, directeur Pepita van Rijn (Vrouwenopvang) Lia Knoet, projectleider huiselijk geweld politie Haaglanden Annet de Wit, projectleider STIOM,
Hilda van der Zijden, huisarts gezondheidscentrum Rubenshoek Farida Faid, projectleider STIOM
Derwisj Maddoe, projectleider "Nieuwe Sporen" (netwerk vertrouwenspersonen)
Wendy de Rijk, RIJ, Regionale Instelling Jeugdhulpverlening Annamaria Andriol, voorzitter Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad

Betrokken organisaties
Hatice Can Engin, directeur Inspraak Orgaan Turken Hulya Karahisarli, projectmanager IOT-project geweld tegen vrouwen Berrin Sajin, directeur Stichting Yasmin, Educatief Centrum voor Turkse en Marokkaanse vrouwen
Fenna Ulichki, MVVN, Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland Saida el-Hantali, 'Het Spiegelbeeld', inloophuis voor meiden Gazela Sheikh Seinpal, vertrouwenspersoon Pakistaanse gemeenschap

Last update: 15-10-02