Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 22 oktober 2002

Agalev vraagt via resolutie inhaalbeweging sociale tewerkstellingsprojecten


Op initiatief van Veerle Declercq werd een resolutie ingediend die door alle democratische partijen ondertekend werd met de vraag een inhaalbeweging te maken op het vlak van de sociale tewerkstellingsprojecten.

Voor sommige mensen is de overgang van werkloosheid naar de klassieke arbeidsmarkt een te grote stap. Sociale werkplaatsen, beschutte werkplaatsen en invoegbedrijven maken het voor hen mogelijk op een eigen ritme arbeid te verrichten om later eventueel door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Daarom vindt Agalev sociale tewerkstelling belangrijk. Een onderzoek van het HIVA toont bovendien dat deze projecten wel degelijk een verschil maken. Meer zelfs, dat het belang ervan onderschat wordt. Sociale tewerkstellingsprojecten vergroten de kansen voor mensen op de arbeidsmarkt. De levenskwaliteit van sociaal tewerkgestelden gaat er algemeen op vooruit. Ze zijn beter opgenomen in de maatschappij, zijn veel actiever en hebben een hogere graad van welzijn.

In het Vlaams regeerakkoord 1999-2004 wordt een uitbreiding voorzien van 7.500 banen in het geheel van de sociale werkplaatsen, de beschutte werkplaatsen en de invoegbedrijven en een bijkomende uitbreiding van 7.500 banen in doorstromingsprojecten naar de klassieke arbeidsmarkt.

In 2001 werd in de sociale werkplaatsen een stijging met 300 voltijds tewerkgestelden gerealiseerd (tot 1.710 werknemers). Het aantal werkplaatsen bleef gelijk. De eerste invoegafdeling werd opgericht met 15 voltijds tewerkgestelden. Het aantal invoegbedrijven steeg met 4 maar het aantal tewerkgestelden daalde met 20 werknemers (tot 74).

Een inhaalbeweging is dus zeker nodig.

In onze resolutie vragen we dan ook aan minister Landuyt
-dat gebruikt wordt gemaakt van de bestaande studies om de sociale tewerkstelling verder te stimuleren en uit te breiden;
-dat er extra inspanningen gedaan worden om de kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen van de sociale tewerkstelling van het Vlaams regeerakkoord te behalen;
-dat de minister sociale tewerkstellingsprojecten gebruikt om kansengroepen ( laaggeschoolden, allochtonen, langdurige werklozen..)de mogelijkheid te bieden de nodige kennis, ervaring en attitudes aan te leren met het oog op een verdere doorstroming op de arbeidsmarkt.
Agalev zal erop toezien dat sociale tewerkstellingsprojecten de waardering en de plaats krijgen die ze verdienen.

Veerle Declercq, Vlaams Volksvertegenwoordiger
0478/33.00.93

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be