Gemeente Rotterdam

Keywords: Rotterdam, college, burgemeester, wethouder, wethouders, collegeraad, dualisering, coolsingel, Feyenoord, havens, Sparta

Burgemeester en de wethouders van 24 oktober tot en met 3 november 2002.
Wethouders De Faria en Bolsius starten Resultaat op straat Wethouder Rabella de Faria o.m. Veiligheid) en wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) geven op maandag 28 oktober met deelgemeentevoorzitter Tom Harreman het startsein voor de actie Resultaat op straat. Dit is een gezamenlijke actie van de diensten Gemeentewerken, Roteb en Stadstoezicht in Spangen (Deelgemeente Delfshaven). Om 9.00 uur verrichten beide wethouders de officiële handeling in de omgeving van het P.C. Hooftplein waarna de diensten gezamenlijk aan de slag gaan. De actie bestaat uit extra onderhoud-, schoonmaak- en handhavingsactiviteiten, boven op de reguliere werkzaamheden. De extra inzet is nodig omdat toenemende de verloedering in de wijken bijdraagt aan het gevoel van onveiligheid. Het door het College geformuleerde veiligheidsbeleid voorziet in een versnelde aanpak van wijken die op dit moment onveilig scoren op de veiligheidsindex. Uit de resultaten van de veiligheidsmonitor komen 8 van de in totaal 62 wijken als meest onveilig naar voren. Gemeentewerken, Roteb en Stadstoezicht willen door de wijken in korte tijd op een hogere schaal van de veiligheidsindex brengen. Voor de burgers moet de extra inzet op straat direct merkbaar zijn.

Wethouder Hulman gastheer bij uitreiking Pendrecht Cultuur Prijs 2002

Cultuurwethouder Hulman is op maandag 28 oktober om 17.00 uur namens het gemeentebestuur gastheer bij de uitreiking van de Pendrecht Cultuurprijs 2002 in de Burgerzaal van het stadhuis. De Pendrecht Cultuurprijs is dit jaar door choreograaf Ed Wubbe toegekend aan Amy Gale, initiator en drijvende kracht achter het Rotterdamse Dansateliers. Amy Gale richtte dit laboratorium voor de danskunst in 1993 op. Haar drijfveer was het creëren van faciliteiten voor beginnende en meer gevorderde bewegingskunstenaars die met nieuwe vormen en concepten willen experimenteren.

In de afgelopen negen jaar hebben vele dansers, choreografen en performers in Dansateliers aan hun verdere artistieke ontwikkeling gewerkt.

Burgemeester Opstelten bezoekt Athene met RPhO

Burgemeester mr. Ivo Opstelten brengt op 29 en 30 oktober met een kleine ambtelijke delegatie een bezoek aan Athene, waar het Rotterdams Philharmonisch Orkest op 30 oktober een concert geeft. Het concert wordt aangegrepen voor een politiek-bestuurlijk en zakelijk programma. Er wordt een havenseminar gehouden, waar de burgemeester een toespraak houdt. Ook is hij gastheer bij het concert met aansluitend een ontvangst. Daarnaast voert burgemeester Opstelten gesprekken met de ministers van Binnenlandse Zaken en van Koopvaardij, de scheidende en nieuw aantredende burgemeester van Athene en de directeur van het Benaki Museum voor Islamitische kunst.

Wethouder Sjaak van der Tak slaat eerste paal nieuwbouw Erasmiaans Gymnasium

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) slaat samen met voormalig onderwijswethouder Els Kuijper op dinsdag 29 oktober om 12.45 uur aan de Wytemaweg 25 de eerste paal voor de nieuwbouw van het Erasmiaans Gymnasium. Het schoolgebouw dateert uit 1937. In augustus 1996 is al een nieuwe lesvleugel in gebruik genomen, evenals twee nieuwe gymnastiekzalen en een mediatheek. De nieuwe vleugel die nu wordt gebouwd wordt grotendeels ingericht voor het onderwijs in de Tweede Fase.

Wethouder Bolsius bij Ondernemerssalon Dordtselaan

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Wijken) neemt op dinsdag 29 oktober om 18.30 uur in de ontmoetingsruimte van De Klimroos aan de Putsebocht 183, deel aan de Ondernemerssalon Dordtselaan. Thema van de bijeenkomst is: hoe maken we de Dordtselaan weer veilig. De wethouder geeft als speciale gast een toelichting op het Rotterdamse collegeprogramma waarin de Dordtselaan en een aantal straten in de Tarwewijk zijn aangewezen als hotspots. De Ondernemerssalon is een initiatief van Rabobank Rotterdam in samenwerking met onder meer Projectbureau Dordtselaan/ Millinxbuurt, het OBR en de deelgemeenten Charlois en Feijenoord.

Wethouder Pastors in gesprek over stedebouw.

Wethouder Pastors (Fysieke Infrastructuur) neemt op dinsdag 29 oktober om 20:30 uur deel aan een debat in zaal de Unie aan de Mauritsweg 34. Het debat gaat over Rotterdam als architectuurstad en heeft als titel: wederopbouw of afbraak? Het is deel twee in een serie debatten van de Rotterdamse Kunststichting, waarin met de nieuwe wethouders wordt besproken wat het nieuwe collegeprogramma voor het elan van Rotterdam betekent. Naast wethouder Pastors zal ook de directeur Stedebouw van de dienst Stedebouw + Volkshuisvesting, Mariet Schoenmakers ondervraagd worden. Discussieleider is Bert van Meggelen.

Wethouder Van Sluis informeert verladers over havenbeleid

Havenwethouder Wim van Sluis spreekt op woensdag 30 oktober om 13.00 uur aan boord van de M.S. Thalassa Royal over het Rotterdamse Havenbeleid tijdens een vaartocht met verladers uit Noord-Brabant en Zeeland. De vaartocht is de afsluiting van een dag in het Hulstkampgebouw waar presentaties worden gegeven over de actuele stand van zaken in de Rotterdamse haven, zoals veiligheid, regelgeving en douane-controles.

Wethouder Pastors ontvangt rapport over Rotterdammers.

Wethouder Pastors (Fysieke Infrastructuur) neemt op woensdag 30 oktober om 13:30 het rapport "Rotterdammers over hun stad 2002" van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek in ontvangst in de perskamer van het Stadhuis (kamer 220). Het rapport geeft inzicht in de samenstelling van de bevolking, maar geeft ook weer hoe Rotterdammers over hun stad denken: wat voor hen de belangrijkste problemen zijn, hoe ze over veiligheid, wonen of onderwijs, of hun eigen gezondheid denken.

Wethouder Bolsius ontvangt deelnemers European Conference on Dredged Sludge Remedeation

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) ontvangt op woensdag 30 oktober om 18.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de deelnemers aan de European Conference on Dredged Sludge Remedeation. Deze driedaagse conferentie wordt georganiseerd door Stichting Klasse 4. Onderwerp van de conferentie is het schoonmaken van vervuild havenslib en riviersedimenten. Speciale aandacht zal worden geschonken aan de rol van de Europese Unie, omdat het onderwerp internationale politieke, economische, milieu en technische aspecten heeft.

Wethouder Bolsius opent tentoonstelling Rotterdamse Signalementen

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) opent op donderdag 31 oktober om 19.00 uur de eerste tentoonstelling Rotterdamse signalementen. Rotterdamse Signalementen is een maandelijkse tentoonstellings- en debatprogramma dat start in oktober 2002. In samenwerking met het City Informatiecentrum wordt aan jonge Rotterdamse architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten etc. een podium geboden om hun (ontwerp)studie voor Rotterdamse locaties te presenteren. Vooraf aan de opening van de tentoonstelling wordt een lezing gegeven over de studie, waarna potentiële opdrachtgevers worden uitgenodigd hun commentaar te geven. In het programma van 31 oktober wordt een presentatie gegeven van een studie naar de maatschappelijke functie belhuizen langs de 1e en 2e Middellandstraat, Vierambachtstraat en Mathenesserweg. Rotterdamse Signalementen is bedoeld voor eenieder die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van hun stad.

Burgemeester Opstelten en wethouder Janssens ontbijten met nieuwe financiële trainees

Burgemeester mr. Ivo Opstelten en wethouder Nico Janssens (o.m. Financiën en Personeel) ontbijten op vrijdag 1 november om 08.30 uur in kamer 113 van het stadhuis met de tien trainees, die op die dag beginnen aan hun werk in Rotterdam. Het traineeschap is bedoeld voor net afgestudeerde academici en HBO-ers die interesse hebben in een carrière op financieel gebied bij de gemeente. Ze moeten over twee jaar geschikt zijn voor de wat zwaardere advies- of managementfuncties op financieel terrein. De trainees krijgen vier projecten, die elk zes maanden duren. Daarnaast krijgen ze een gedegen opleiding. Het is de derde groep in het project voor financiële trainees, een initiatief van bestuursdienstdirecteur Financiën Carl Berg. De eerste groep begon op 1 april 2001, de tweede op 1 november vorig jaar. Zij zijn aan het werk bij verschillende gemeentelijke diensten en deelgemeenten.

Burgemeester Opstelten opent Maand van de Kinderrechten

Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 1 november om 13.00 uur in de Ontdekhoek van het Onderwijsmuseum aan de Nieuwe Markt 55 de Maand van de Kinderrechten. De opening betekent het startschot voor activiteiten rondom de kinderrechten, die in de maand november op scholen en buurthuizen in Rotterdam en in het hele land worden gehouden. Ze dienen als opmaat voor de grote slotmanifestatie: het Kinderrechtenfestival op 23 november. De maand van de kinderrechten is in Rotterdam ook november Jeugdmaand. Dit onderdeel van het programma Opgroeien in Rotterdam past in de prioriteit Jeugd en Onderwijs van het collegeprogramma. Er zijn activiteiten voor jongeren tot 23 jaar en deskundigen op het terrein van jeugdbeleid verdiepen zich in de problematiek van opgroeien in Rotterdam.

Wethouder Pastors opent Short Staywoning voor buitenlandse studenten

Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) opent op vrijdag 1 november om 14.00 uur aan de Christiaan de Wetstraat (Afrikaanderbuurt) de Short Staywoning voor buitenlandse studenten die voor een korte periode aan de Erasmus Universiteit Rotterdam of de Hogeschool INHOLLAND komen studeren. Het woongebouw, dat een voormalig verzorgingshuis voor ouderen is, is door Stadswonen speciaal aangekocht om de groep buitenlandse studenten te huisvesten. De kamers zijn voor het merendeel compleet gestoffeerd en gemeubileerd. Sinds de oplevering in augustus zijn de studenten gearriveerd en momenteel wonen er 40 verschillende nationaliteiten.

Wethouder Bolsius opent bazaar St. Marys Church

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Wijken) opent op zaterdag 2 november om 10.00 uur in de St. Marys Church aan de Pieter de Hoochweg 133 de jaarlijkse kerkbazaar van de Anglicaanse Kerk in Rotterdam. De bazaars worden al 53 jaar georganiseerd met als doel een financiële bijdrage te leveren aan het werk van de Anglicaanse Kerk in Rotterdam. Tussen de gemeente Rotterdam en de Anglicaanse Kerk bestaat een relatie van meer dan 350 jaar.

Opening Beneluxlijn

Op zaterdag 2 november zijn burgemeester mr. Ivo Opstelten, voorzitter van de Regioraad en Stefan Hulman, portefeuillehouder Vervoer van de Stadsregio Rotterdam aanwezig bij de opening van de Beneluxlijn. De Beneluxlijn is een onderdeel van de Calandlijn. Het project wordt gerealiseerd in opdracht van de Stadsregio Rotterdam. De Beneluxlijn wordt geopend door de heer R.H. De Boer, demissionair minister van Verkeer en Waterstaat. De genodigden worden om 13.30 uur ontvangen op station Tussenwater in Hoogvliet. Om 14.00 uur volgt de eerste officiële metrorit naar station Schiedam Centrum. Daar verricht de minister om 14.30 uur de officiële openings-handeling. Na de openingshandeling vindt om 14.40 uur een talkshow plaats onder leiding van Wilfried de Jong. Deelnemers aan de talkshow zijn: Minister De Boer, de heren Opstelten en Hulman namens de Stadsregio, de heer Clayden, algemeen direc-teur van de RET en burgemeester Scheeres van Schiedam. De feestelijkheden worden opgeluisterd met een optreden van Frederique Spigt.