Rijksvoorlichtingsdienst

afbeelding van brandweerauto 24 okt 2002

Wetsvoorstel verbetering rampenbestrijding

Rampenplannen moeten permanent geactualiseerd worden. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Hessing (BZK) naar de Kamer heeft gestuurd. Om de rampenbestrijding te verbeteren wordt het land opgedeeld in 25 regio's.

De verbetering van de rampenbeheersing is ingezet na de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam. Staatssecretaris Hessing heeft het wetsvoorstel kwaliteitsbevordering rampenbestrijding naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel was al aangekondigd in het programma 'bewust veiliger' van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Veiligheidsregios
In het voorstel wordt vastgelegd dat Nederland wordt opgedeeld in 25 veiligheidsregios. Dit betekent dat politie, brandweer en geneeskundige diensten op dezelfde schaal samenwerken op het gebied van rampenbeheersing. Hiermee wordt voorkomen dat een gemeente voor geneeskundige hulpverlening bij rampen in een andere regio is ingedeeld dan voor de hulpverlening door de politie. Deze reorganisatie is al ingezet en moet in 2003 zijn afgerond.

Rampenplannen
Gemeenten worden ook verplicht om de rampenplannen en de rampenbestrijdingsplannen blijvend te actualiseren. De plannen moeten minstens één keer in de vier jaar opnieuw worden vastgesteld en moeten een inventarisatie en een analyse van de risicos in een gemeente bevatten.
Daarnaast moet de regionale brandweer in overleg met de politie en de geneeskundige diensten een beheersplan opstellen voor de regio. Via de Commissaris van de Koningin worden over deze beheersplannen verslag uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken. Op deze manier krijgt de minister een goed beeld van de stand van zaken over de voorbereiding van rampenbestrijding.

Periodieke toets
Ten slotte voorziet het wetsvoorstel in een algemene periodieke doorlichting, waarbij verschillende rijksinspecties gezamenlijk bij gemeenten, regios en provincies gaan controleren hoe het feitelijk is gesteld met de voorbereiding op rampen.

Zie ook:

- Extra geld voor brandweer en rampenbeheersing (17 oktober 2002)
- 98 procent van gemeenten heeft actueel rampenplan (13 september 2002)