Rijksvoorlichtingsdienst

23 okt 2002
VAN LEEUWEN: RIJKSARCHIEFBEHEER MOET BETER

Staatssecretaris Van Leeuwen (OCW) wil dat overheidsorganisaties uiterlijk eind 2003 beschikken over vastgestelde beheersregels voor archieven. Bovendien moeten overheidsorganisaties een volledig overzicht hebben van hun archieven.

Van Leeuwen volgt daarmee de aanbevelingen uit het jaarrapport van de Rijksarchiefinspectie over 2001. De inspectie constateert dat het archiefbeheer bij veel overheidsinstellingen ten opzichte van het jaar 2000 een positiever beeld laat zien, maar dat er nog steeds veel valt te verbeteren. Het archiefbeheer bij Zelfstandige Bestuursorganen en Publiekrechtelijke Beroeps- en Bedrijfsorganisaties is nog even zorgelijk. Versnelling en vereenvoudiging van procedures en de inzet van kennis van het Nationaal Archief moeten de overheidsorganisaties helpen bij een beter archiefbeheer.

Elke centrale overheidsorganisatie is volgens de Archiefwet sinds 2001 zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van haar archieven, de depots en de toegankelijkheid voor het publiek. Archieven zijn nodig bij de evaluatie of de verantwoording van het gevoerde beleid, bijvoorbeeld bij parlementaire enquêtes, en bieden toegang tot informatie voor bijvoorbeeld historisch onderzoek of voor het natrekken van een stamboom.

Van Leeuwen heeft het Jaarverslag Rijksarchiefinspectie 2001 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron:
Persbericht van het ministerie van OCW

Zie ook:

- Brief aan Tweede Kamer (pdf-bestand)

- Jaarverslag Rijksarchiefinspectie 2001 (pdf-bestand)
- Website Rijksarchiefinspectie