Gemeente Dalfsen

24-10-2002

Haalbaarheidsonderzoek eerstelijnszorgcentrum Dalfsen

Dalfsen - Uit een door een extern bureau verricht onderzoek blijkt dat in eerste instantie huisartsen en apotheek in Dalfsen samen een eerstelijnszorgcentrum willen opzetten. Thuiszorg Salland heeft aangegeven dat zij vooralsnog nieuwe huisvesting geen prioriteit geeft.

In het onderzoek is gekeken of huisartsen, apotheek en Thuiszorg Salland (thuiszorg, maatschappelijk werk en consultatiebureau) een gezamenlijke huisvesting zouden kunnen opzetten. Als deze kernpartijen het eens worden, zouden ook andere zorgpartijen zoals fysiotherapeuten en verloskundigen zich kunnen aansluiten. Bij het onderzoek zijn ook de Districts Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraar Groene Land Achmea betrokken.

De resultaten van het onderzoek worden besproken in de vergadering van de raadscommissie Mensen en Middelen van 7 november.

Locatie
Om het centrum te kunnen realiseren zal de gemeente de mogelijkheden onderzoeken van het gebied achter het huidige pand van de huisartsengroepspraktijk. Dit kan ook gevolgen hebben voor de gymzaal Pleyendal dat hierachter ligt. Dit sluit aan bij de Kadernota Welzijn 2002 - 2006 waarin is aangekondigd dat de beheers- en organisatievorm van de binnensportaccommodaties nader zou worden bekeken. Daarbij is de vraag gesteld of het huidige beheer van de accommodaties wel zo efficiënt is. Ook de huidige tarieven moeten opnieuw beoordeeld worden.
Door het haalbaarheidsonderzoek komt deze vraag voor gymzaal Pleyendal nu eerder aan de orde. Bij het onderzoek zal ook gekeken worden naar vervangende gymruimte. Daarbij wordt met name gedacht aan de Trefkoele. De gebruikers zijn inmiddels ingelicht

Besluitvormingstraject
Het onderzoeksrapport en de voorstellen voor vervolgstappen komen aan de orde in de vergadering van de raadscommissie Mensen en Middelen op 7 november. Deze vergadering begint om 19.30 en is openbaar. Op dit moment wordt ook een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de opzet van een eerstelijnszorgcentrum in Nieuwleusen. Dit rapport wordt in december verwacht.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met mevrouw J.H. Stamatiou, ambtenaar Volksgezondheid, telefoon (0529) 48 82 36.