Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 24 oktober 2002


1. Het secretariaat Rob/Rfv heeft een nieuwe kantoorruimte betrokken. Het nieuwe bezoekadres is Fuwelenburgwal 56, Den Haag.


2. In zijn vergadering van 10 oktober 2002 heeft de Raad gesproken over de volgende onderwerpen:

- Het strategisch akkoord;

- Afschaffen OZB - woningen;

- Aansprakelijkheid decentrale overheden.

3. De Raad acht het van groot belang de afschaffing van de OZB-woningen in een breed bestuurlijk perspectief te plaatsen. Het louter beoordelen van de voorgenomen maatregel op de compensatietechniek en de daarbij behorende herverdeeleffecten acht hij te mager. Het gaat om de functie van het lokale belastinggebied in de financiële verhoudingen. Ook de overige voornemens en tendensen uit het strategisch akkoord zouden aan de orde moeten kunnen komen. De Raad wenst een open en kritische benadering met een open oog voor de voor- en nadelen van de huidige OZB. De Raad heeft het secretariaat opgedragen een advies in deze geest voor te bereiden.


4. Het ligt in de bedoeling het onderwerp 'aansprakelijkheid decentrale overheden' gezamenlijk met de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) op te pakken.


5. Het advies van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob): 'Presteren door leren; Benchmarken in het binnenlands bestuur' is uit. De Raad voor de financiële verhoudingen heeft hier ook een bijdrage heeft geleverd. Kern van het advies is dat Benchmarking in de publieke sector biedt goede mogelijkheden te komen tot een transparante, lerende overheid. Benchmarking kan leiden tot doelmatiger en doeltreffender overheidsbeleid.Het Rijk mag resultaten van benchmarkexercities die zijn uitgevoerd door lokale overheden, niet gebruiken om deze overheden af te rekenen: benchmarking heeft een leerfunctie, en geen toezichtfunctie. Het advies zal ook vanaf deze site zijn te raadplegen.


6. De Raad heeft het advies over de Periodiek Onderhoudsraporten provinciefonds en gemeentefonds uitgebracht. De Raad wijst in zijn advies op de invloed die het BTW-compensatiefonds zal hebben op de vergelijkbaarheid van de cijfers tussen de jaren maar ook op het effect dat het BTW-compensatiefonds op termijn zal hebben op de bestedingen op de onderscheiden clusters. De uitgavenontwikkeling op het cluster Wegen en Water laat zien dat de aansluiting van de uitgaven op de verdeling niet slechter is geworden maar het dient zich de komende jaar wel te verbeteren. De Raad onderschrijft de hoofdconclusie van de scan, namelijk dat het verdeelstelsel globaal aansluit op de kostenstructuur van de gemeenten, en er derhalve geen aanleiding is tot nader onderzoek. Voor zover sprake is van substantiële afwijkingen tussen ontwikkelingen van de gemeentelijke kostenstructuur en de verdeelsystematiek, speelt dit bij clusters die al worden geijkt of is dit een gevolg van de wijze van boeking of van gemeentelijke beleidskeuzes. Verder vraagt de raad aandacht voor het opschonen van de onderhoudsagenda.


7. In aansluiting op de uitkomsten van het POR provinciefonds 2003 stelt de Raad vast dat er geen aanwijzingen zijn dat de verdeling van het provinciefonds op provinciaal niveau tot knelpunten leidt.


8. De Raad heeft naar aanleiding van het onderzoek naar 'Mythes en misverstanden in de financiële verhoudingen' een publiekvriendelijke folder uitgebracht.


9. De publicatie over 'Mythes en misverstanden in de financiële verhoudingen' is op de najaarbijeenkomst voor de contactgroep gemeentefinanciën van de FAMO op 20 september jl. door de secretaris van de Rfv, drs. M.P.H. van Haeften gepresenteerd. De afgelopen vijf jaar is de Raad bij verschillende gelegenheden misverstanden in de financiële verhoudingen' is hier te
10. Voor de volgende vergadering van 14 november staan de volgende onderwerpen op de agenda:

-Afschaffen OZB-woningen

-Het onderzoek kosten gemeentelijke herindeling (voortgang);
-Grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel