Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage

Op 22 oktober 2002 zal een openbare behandeling plaatsvinden van het herzieningsverzoek in de zaak Desi B.

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 24-10-2002

Persbericht van de griffier van de Hoge Raad der Nederlanden (buiten verantwoordelijkheid van de Hoge Raad)

In deze zaak (rolnr. 00687/02) zal mr. A. Moszkowicz, advocaat te Amsterdam en raadsman van B, tijdens de zitting van de meervoudige (Straf)kamer op dinsdag 22 oktober 2002, 16.00 uur een mondelinge toelichting op de zaak geven.

Op 14 maart 2002 heeft mr. A. Moszkowicz namens B. bij de Hoge Raad een verzoek ingediend tot herziening van de uitspraak van het Gerechtshof te
's-Gravenhage van 30 juni 2000 waarbij B., wegens zijn betrokkenheid bij de invoer van cocaïne in Nederland in 1997, een gevangenisstraf is opgelegd van elf jaar en zijn gevangenneming is bevolen. Mr. A. Moszkowicz, heeft tegen deze uitspraak beroep in cassatie ingesteld, dit beroep is bij arrest van de Hoge Raad van 23 oktober 2001 verworpen (zie rechtspraak.nl, LJN-nr. AE1332.)

Het herzieningsverzoek is gebaseerd op de stelling dat de kroongetuige P.v.L., die in ruil voor strafvermindering verklaringen heeft afgelegd over de betrokkenheid van B., heeft gelogen. De advocaat van B. heeft gesteld dat sinds de uitspraak van het hof twee omstandigheden aan het licht zijn gekomen die herziening rechtvaardigen, omdat zij zouden aantonen dat die kroongetuige heeft gelogen.

De eerste omstandigheid is dat er tussen de kroongetuige en het openbaar ministerie de afspraak zou hebben bestaan dat de kroongetuige de gelegenheid zou krijgen te ontsnappen uit zijn gevangenschap. De tweede omstandigheid is dat de niet door het hof gehoorde getuige M.G. verklaringen heeft afgelegd die strijdig zouden zijn met die van de kroongetuige P.v.L.

Aan het einde van de zitting van 22 oktober zal een datum worden vastgesteld voor het nemen van de conclusie door de advocaat-generaal mr. N. Jörg.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk en openbaar advies aan de Hoge Raad hoe te oordelen over het herzieningsverzoek.

Eerst nadat de advocaat-generaal de conclusie zal hebben genomen bepaalt de Hoge Raad een datum voor de uitspraak.

's-Gravenhage, 17 oktober 2002