Provincie Overijssel

Grote behoefte aan ouderenwoningen in Overijssel

De behoefte aan woningen die geschikt zijn voor ouderen is gigantisch. De komende tien jaar gaat het om meer dan 5600 woningen. Deze behoefte kunnen we niet alleen met nieuwbouw in de provincie Overijssel oplossen. Ook moeten we bestaande woningen geschikt maken voor ouderen. Dit zei gedeputeerde Nap vandaag tijdens de algemene ledenvergadering van de regionale groep Senioren Overijssel in Wierden.

Volgens Nap ziet de provincie erop toe dat gemeenten bij het maken van plannen hier rekening mee houden. Nap constateerde ook dat de rol van de provincie ten aanzien van de volkshuisvesting en de ouderenzorg is veranderd. Vandaag de dag heeft de provincie vooral een adviserende rol in het kader van de Wet Ziekenhuisvoorzieningen. Niet alleen over de bouw en verbouwing van intramurale verzorgingshuis- en verpleeghuiscapaciteit, maar op tal van gebieden, aldus Nap.

In haar toespraak benadrukte Nap dat ouderen die zorg behoeven die zorg ook krijgen. Maar de omgeving waarin die zorg wordt verleend, is niet per definitie een regulier verzorgings- of verpleeghuis. Net zoals ouderen in de stad zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen, hebben mensen met een agrarische achtergrond de behoefte om op het platteland te blijven.

Een van de mogelijkheden hiervoor is de zorgboerderij. In Overijssel bestaan inmiddels 27 zorgboerderijen voor de gehandicaptensector die met behulp van de provincie tot stand zijn gekomen. De provincie wil in de toekomst ook zorgboerderijen realiseren voor ouderen. Daarnaast zullen er kleine woonzorgcombinaties voor ouderen op het platteland worden gerealiseerd, zodat mensen zelfstandig kunnen wonen en waarbij de zorg thuis wordt geleverd.

Bron: Petra Timmer, 038 425 2318


© 24-10-2002 Provincie Overijssel