Rechtbank Leeuwarden



Dwangsom opgelegd aan burgemeester en wethouders wegens niet tijdig besluiten op verzoek tot uitoefening bestuursdwang (gemeente Dantumadeel)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 24-10-2002

Een inwoner van de gemeente Dantumadeel heeft burgemeester en wethouders van die gemeente gevraagd om met bestuursdwang op te treden tegen (vermoedelijke) illegale autohandel. Het verzoek is ingediend op 23 november 2001. Toen een besluit van de gemeente uitbleef, heeft de inwoner de bestuursrechter gevraagd hierover een oordeel te geven. Bij uitspraak van 17 april 2002 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, geoordeeld dat de gemeente binnen vier weken na de uitspraak alsnog een beslissing moest nemen.

Die beslissing bleef echter uit. Vervolgens heeft de inwoner de bestuursrechter opnieuw benaderd. In zijn uitspraak van 21 oktober 2002 heeft de voorzieningenrechter de gemeente Dantumadeel tot 1 november 2002 de tijd gegeven om een beslissing te nemen. Indien de gemeente daaraan niet voldoet, verbeurt zij een dwangsom van 250 Euro per dag tot een maximum van 5.000 Euro.