Korps: Friesland, plaats: Fryslân 24-10-2002
Politieberichten 24/10 (07.00 uur) t/m 24/10 (13.00 uur)

Harlingen: drie aanhoudingen na bedreiging

Woensdag om 21.00 uur werden bij een 22-jarige inwoonster van Harlingen, aan de Achlumerdyk, de ramen ingegooid. Dit werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Harlingen. De oorzaak moet in de relationele sfeer worden gezocht. Op het moment dat de man de ramen ingooide kwam een auto aanrijden met drie inzittenden. Uit de kofferbak werd een houten stok gehaald, die aan de 40-jarige Harlinger werd gegeven. Ook een andere inzittende pakte een houten stok. Een 48-jarige buurman liep hierbij enkele klappen op. Zijn 16-jarige dochter hielp haar vader, waarbij ook zij een klap kreeg. Hierop vertrokken de vier mannen in de auto. De mannen gingen naar een woning in Harlingen. Op een gegeven moment vertrokken drie van de vier mannen per auto. Op de Grote Breedeplaats zijn de drie mannen aangehouden. Even later werden nog drie mannen, rijdend in een andere auto, aangehouden. Drie verdachten, 21, 38 en 40 jaar, allen afkomstig uit Harlingen, zijn overgebracht naar het bureau in Leeuwarden De andere drie verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek. Zo zal onder andere een buurtonderzoek worden ingesteld.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor twee zedenzaken Vanochtend omstreeks 06.50 uur kreeg de politie een melding dat een 18-jarige meisje uit Leeuwarden werd lastiggevallen op het Dragoonsplein. De man pakte de vrouw vast, die probeerde te ontkomen. Passanten en bewoners van een nabijgelegen flat kwamen de vrouw te hulp. De man, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, werd door de passanten en flatbewoners aangehouden en overgedragen aan de politie. Even later bleek dat deze man volgende week maandag aangehouden zou worden door de politie omdat hij ook wordt verdacht van een aanranding in het AZC aan de Bonkevaart, van zondag 6 op maandag 7 oktober. Zie hiervoor ook de politieberichten van 07.00 t/m 13.00 van 11 oktober. In deze zaak zijn diverse getuigen gehoord en is een spiegelconfrontatie uitgevoerd. De man zit nog vast en wordt eind deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in week 42 61.040 voertuigen gecontroleerd op snelheid en 3171 overtredingen (5,2%) geconstateerd. Verder is op een aantal plaatsen in de provincie naar aanleiding van klachten van omwonenden op snelheid gecontroleerd. In Aldeboarn werd 103 op de Sudkant gemeten, waar 60 is toegestaan; in Oenkerk (N361) werd een hoogste snelheid gemeten van 91 km gemeten, waar 50 is toegestaan; in Grou werd op het Hoflan 141 gemeten, waar 80 km is toegestaan; in Mildam, op de Schoterlandseweg, werd 118 gemeten, daar waar 80 is toegestaan. In Akkrum, bij Jinshuizen, werd 117 km per uur gemeten, ter plaatse is 80 toegestaan, een overschrijding derhalve van 37 km per uur. De hoogste snelheid op een trajectweg van het project Fryske Diken was 130 km per uur op de N381, tussen Selmien en de afslag Wijnjwoude. Ter plaatse is 80 km per uur toegestaan.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdagavond kwam een automobilist om 19.40 uur in botsing met een lantaarnpaal aan het Vrijheidsplein. De aanrijding veroorzaakte een vonkenregen uit de lantaarnpaal. Het voertuig van de bestuurder, een 65- jarige Leeuwarder had aanzienlijke schade aan de voorzijde. Het gehele wiel en voorband waren verdwenen. De verdachte is aangehouden en er werd een bloedproef afgenomen. De uitslag is nog niet bekend.

Wolvega: aanrijding
Een automobilist raakte donderdag om 05.40 uur door een glad wegdek aan de Heerenveenseweg in de slip en botste tegen een lantaarnpaal. De bestuurder, een 26- jarige inwoner van Nieuwehorne kon ongedeerd zijn bestelauto verlaten.

Gytsjerk: inbraak tankstation
Tijdens een inbraak bij een tankstation aan de Trynwaldsterdyk werd op donderdag om 02.30 uur voor 447,-- Euro aan rookwaren gestolen. Er werd een ruit t.w.v. 500 Euro vernield. De technische recherche onderzoekt de inbraak. Een 23- jarige Leeuwarder deed aangifte.

Wirdum: bedreiging getuigen gevraagd
Een motorrijder werd woensdag omstreeks 12.30 uur met een mes bedreigd door een tweetal jongens toen hij op de A32, richting Leeuwarden ter hoogte van Wirdum reed. De motorrijder werd meerdere malen gesneden door de auto. Op de kruising Werpsterhoek ging de auto naast de motorrijder rijden. Het rechterportierraampje werd geopend en een passagier maakte een stekende beweging met een mes van ongeveer 20 cm. De motorrijder werd niet geraakt. De personenauto bleef de motorrijder volgen via de Hendrik Algraweg, richting Deinum. Toen een politiebusje passeerde wilde hij de aandacht trekken van de agenten. Hij wilde keren via de middenberm en kwam ten val met zijn motor. Vanaf dat moment waren de bedreigers verdwenen. De jongens reden in een groenkleurige personenauto. De eerste letters van het kenteken zijn waarschijnlijk HS. De politie vraagt getuigen die de bedreiging hebben gezien om zich te melden op het telefoonummer: 0900 - 8844.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272