Arrondissementsparket Den Haag

Den Haag, 24 oktober 2002

JIB Gouda blijft in politiebureau aan de Bleulandweg

'Justitie in de Buurt' (JIB) in Gouda blijft gehuisvest in het politiebureau aan de Bleulandweg in Gouda en zal niet verhuizen naar het buurtwinkelpand aan de De Rijkestraat in de Goudse wijk Oosterwei. Op termijn verwacht het Arrondissementsparket Den Haag dat 'Justitie in de Buurt' in het nieuw te bouwen bureau van politie in Gouda kan worden gehuisvest.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de JIB-vestiging naar het buurtwinkelpand aan de De Rijkestraat in de wijk Oosterwei (Gouda Oost) zou verhuizen zodra de politie die locatie had verlaten. Het argument daarvoor was dat de criminaliteit in de wijk Oosterwei zichtbare aanwezigheid van justitie vereiste. Het uiteindelijke doel was vermindering van de criminaliteit en vermindering van de overlast voor de buurtbewoners.

Het Arrondissementsparket Den Haag is inmiddels van mening veranderd. Daarvoor zijn verschillende redenen.

Ten eerste:
Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Beke (april 2002) komt naar voren dat de problematiek in Gouda zich niet tot Gouda Oost beperkt. Zo blijkt uit het rapport dat in Noord en Korte Akkeren de grootste percentages delictplegers wonen. Ook wordt uit het rapport duidelijk dat de grootste groepen jeugddelinquenten hun criminele activiteiten plegen in de Binnenstad, Noord en Korte Akkeren. Huisvesting van het JIB in Gouda Oost zou voor die wijken dus geen oplossing zijn.

Ten tweede:
Uit een landelijk onderzoek (IPIT, Enschede) in opdracht van het ministerie van Justitie, blijkt de zichtbare aanwezigheid van justitie in de betrokken buurten niet het beoogde effect te hebben. JIB's die zich in eerste instantie wel sterk op de buurt en de buurtbewoners richtten, onder meer met behulp van een eigen kantoor in de buurt met een spreekuur, zijn hier voor een belangrijk deel van teruggekomen. De inloopfunctie bleek minder op te leveren dan was gehoopt. Landelijk is dan ook een verschuiving zichtbaar van sterke gerichtheid op de buurt naar een methode van werken die op meer locaties ingezet kan worden.

Ten derde:
Voor de effectiviteit van de strafrechtelijke handhaving is huisvesting van een JIB-kantoor in een politiebureau noodzakelijk. De kracht van JIB zit met name in de samenwerking met de partners, met name een intensieve relatie met de politie is van grote betekenis. Uit het landelijke onderzoek komt naar voren dat het belangrijk is dat JIB's aansluiten bij het gebiedsgebonden werken van de politie, ondermeer in werkwijze, gebiedsindeling, informatiesystemen en overlegvormen. De huidige keuze voor huisvesting van JIB in een politiebureau levert hieraan een belangrijke bijdrage. De keuze voor een locatie waar alleen tijdens een beperkt aantal spreekuren politiemensen aanwezig zijn (zoals bij vestiging aan de De Rijkestraat het geval zou zijn) zou de intensieve relatie met de politie verzwakken.

Op grond van bovenstaande argumenten heeft het Arrondissementsparket Den Haag besloten de vestiging van JIB Gouda in het politiebureau aan de Bleulandweg te handhaven.