Provincie Noord-Holland

Ruim 5,8 miljoen voor groen- en waterplan Heemskerk, Beverwijk en Velsen

Gedeputeerde Staten (GS) reserveren in de begroting 2003 maximaal 5.807.075,- als provinciale bijdrage voor de aanleg van het groen- en waterplan voor de binnenduinrand van Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Zij gaan er daarbij vanuit dat de betrokken gemeenten hun financiële verplichtingen ten aanzien van beheer en onderhoud in de recreatieschappen waarin zij deelnemen voortzetten.

Het Fonds Investeringen Noord-Holland zal het merendeel van dit bedrag leveren:

4.487.075. 1.160.000 komt uit het fonds openluchtrecreatie en 160.000 uit het groenfonds. Het groen- en waterplan richt zich op verbetering van de bestaande natuurgebieden, parken, beken en andere water- en natuurelementen in de duinrand van Heemskerk, Beverwijk en Velsen-Noord. Hierbij wordt gelijktijdig het waterbeheer aangepakt om (toekomstige) problemen met wateroverlast en watertekorten in droge tijden te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren. Het plan voorziet bijvoorbeeld in herstel van oude duinbeken, het graven van nieuwe waterlopen en de aanleg van meer waterberging door duinmeren en plas-draszones. Het plan biedt ook compensatie voor natuurwaarden die verloren gaan door mogelijke aanleg van de westelijke randweg. Nieuwe fiets- en wandelpaden betekenen een betere ontsluiting voor recreanten.

De provincie zal de projectleider voor de uitvoering van het groen- en waterplan leveren. De totale kosten bedragen totaal circa 14,8 miljoen euro. De provincie neemt daarvan 40% voor zijn rekening, het rijk 30%, de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen gezamenlijk 25%, Corus 3% en NS-Vastgoed 2%. De betrokken overheden en marktpartijen moeten hierover nog verdere afspraken maken. Naar verwachting gaat eind volgend jaar de eerste spa de grond in.

De statencommissie Openluchtrecreatie, Onderwijs, Personeel en Organisatie adviseert over het plan op 24 oktober. Provinciale Staten zullen eind dit jaar een definitief besluit nemen.

Inlichtingen: Rob Hotting, tel. (0299) 40 52 27. Inlichtingen voor de pers: Rienk van der Veen, tel. (023) 514 43 09 Rienk van der Veen 24-10-2002 13:48:00