Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 24 oktober 2002

... B & W-nieuws week 43

Bestuursdienst
Het college heeft kennis genomen van de evaluatie van de Tijdelijke Noodvoorziening Vreemdelingen (TNV) in Lisserbroek. De TNV is geopend op 9 juli 2001. Momenteel is de TNV dus meer dan een jaar actief. Voor de begeleidingscommissie TNV is dit aanleiding geweest om een evaluatie te houden onder de instellingen die betrokken zijn de TNV. Sinds de opening van de TNV zijn, tot juli 2002 ongeveer 9000 vluchtelingen voor een gemiddelde verblijfsduur van 10 dagen opgevangen. Het aantal incidenten op en rond de TNV was gering. Tien meldingen hadden betrekking op lichte incidenten zoals geluidsoverlast, vechtpartij tussen bewoners en vernieling. Er deden zich vier zwaardere incidenten voor een melding van woninginbraak, aanranding en twee meldingen van mishandeling. De laatste twee meldingen betroffen een bewoner die onwel was geworden en een sterfgeval. Tijdens de surveillance van de politie is geen enkele maal gerapporteerd over overlast veroorzaakt door de bewoners van de TNV. In overleg met de politie is een speciaal telefoonnummer voor Lisserbroek in het leven geroepen in geval van gebeurtenissen of calamiteiten rond de TNV. Op dit telefoonnummer is gedurende het hele jaar geen enkele klacht binnengekomen. Ook vanuit de politie in Lisse is geen enkele klacht binnen gekomen over overlast van de TNV-bewoners.
De brandweer heeft het afgelopen jaar maandelijks het nalevingsgedrag van gebruiksvergunningen gecontroleerd. Dit nalevingsgedrag is met uitzondering van een aantal kleine incidenten / onvolkomenheden goed te noemen. De rapportage van de evaluatie laat zien dat de TNV binnen het eerste jaar heeft gefunctioneerd volgens afspraak. Het college stelt het presidium voor het B&W-besluit ter informatie toe te zenden aan de raadscommissie Algemene Bestuurszaken en Middelen.

Het college van B&W heeft kennis genomen van de Veiligheidsrapportage 2002. Deze rapportage geeft een beeld in hoeverre de Haarlemmermeerse burger zich veilig voelt en in hoeverre de burger daadwerkelijk slachtoffer van misdrijven is. Het doel van de veiligheidsrapportage is inzicht te geven in de voortgang van de nota Samen werken aan onze veiligheid, duidelijkheid te verschaffen over de actuele veiligheidssituatie in de gemeente Haarlemmermeer en voorstellen te doen voor de nodige bijsturing van het gemeente veiligheidsbeleid. Daarnaast is het een instrument om de beoordeling van en de samenhang met politiejaarplannen in het kader van veiligheidsbeleid extra aandacht te geven.
In de Veiligheidsrapportage 2002 staat beschreven welke resultaten zijn behaald met een viertal speerpunten: intensivering van de vergunningsverlening en handhaving; versterking van de organisatie van de rampenbestrijding met een actieve sturing van de gemeente; toezicht op straat en fysieke maatregelen rond scholen in het kader van verkeersfeiligheid. In de veiligheidsrapportage wordt voorts een aanzet gegeven voor de aanpak van problemen op het gebied van jeugd en veiligheid. Deze plannen worden verder uitgewerkt in het Veiligheidsprogramma 2003. Het gaat dan om het aanpakken van de overlast door jeugd en jeugdcriminaliteit, het laten aansluiten van de voorlichting op scholen bij de doelgroep en initiatieven ten behoeve van het sociale klimaat op scholen. Hiervoor zal een centraal meldpunt voor overlast van jongeren worden opgericht en zal aan basisscholen en voortgezet onderwijs ondersteuning geboden worden. De veiligheidsnota wordt geagendeerd voor de raadscommissie ABM op 23 oktober.

Het college heeft voor de duur van 4 jaar drie nieuwe (plaatsvervangend) leden benoemd, te weten de heren C. Knoester, voorzitter, A.C.J. Ploeger en N.D.R. Toirkens, voor de klachtencommissie ongewenste omgangsvormen. De werkzaamheden van de commissie zijn gericht op seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. De commissie is nu weer volledig en bestaat uit drie vrouwen en drie mannen.

Het college heeft op voorstel van de MAST besloten het opleidingsbeleid van de gemeente te wijzigen in het kader van het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2002. Daarin is afgesproken dat gemeenten een actief beleid gaan voeren ter bevordering van de inzetbaarheid van het gemeentelijk personeel. In dit kader is besloten de studiefaciliteiten regeling vanaf 1 januari 2002 te vervangen door een nieuwe regeling waarin gemeenten, nadrukkelijker dan in het verleden, invulling zullen geven aan het scholingsbeleid. De raadscommissie ABM ontvangt het collegevoorstel ter kennisname.

Het college heeft een aantal bevoegdheden van B&W gemandateerd aan het sectorhoofd POI zodat de stukkenstroom naar het college teruggedrongen wordt. Het gaat hierbij om; vaststelling van de wijzigingen in de CAR/UWO; toepassing van de hardheidsclausule in het bedrijfsvervoersplan voor wat betreft de verstrekking van een parkeerkaart in verband met zorgtaken; vaststelling van de subsidie aan de Personeelsvereniging en de vestrekking van een subsidievoorschot; verstrekking van gratificaties aan de vertrouwenspersonen en klachtencommissieleden Ongewenste omgangsvormen en aan de interne vertrouwenpersonen van de Klokkenluidersregeling. Het college legt dit besluit ter informatie voor aan het Georganiseerd Overleg. De raadscommissie ABM ontvangt het collegevoorstel ter kennisname.

Het college hevelt een bedrag van ¤ 13,2 miljoen aan beschikbare kredieten over naar 2002. Het gaat hier om: investeringen c.q. kredieten die in 2001 en 2000 door de raad beschikbaar zijn gesteld, maar uitvoering nog niet volledig heeft plaatsgevonden. Voor de investeringen c.q. kredieten die in 2000 beschikbaar zijn gesteld zijn inmiddels concrete verplichtingen aangegaan.
Verder gaat het om voorbereidingskredieten die door de raad beschikbaar zijn gesteld en waarvan de daadwerkelijke uitvoering de komende jaren plaatsvindt. Bij vaststelling van het Investeringsplan 2003-2006 raamt het college een (voorlopig) bedrag van ¤ 8,6 miljoen af. Het college stelt het presidium voor dit voor te leggen aan de raadscommissie Algemene Bestuurszaken en Middelen.

Brandweer
Het college heeft de rapportage 3e kwartaal van de voortgang van het implementatieplan Brandweer voor kennisgeving aangenomen. Uit de rapportage blijkt dat de brandweer goed 'op stoom ' ligt. Alleen de aanpassing van het brandweer management systeem vergt meer tijd dan oorspronkelijk omdat eerst de werkplannen dienen te worden vastgesteld.

Het college heeft kennis genomen van het convenant gezamenlijke HOVD (Hoofd officier van Dienst) Brandweer met Amstelveen. Door deze samenwerkingsovereen-komst is er in geval van calamiteiten altijd een HOVD beschikbaar. In de praktijk wordt al vanaf 1 april jl. conform de afspraken van het convenant gewerkt. Het convenant wordt dan ook met terugwerkende kracht aangegaan.

Het college stelt de raad voor een krediet van ¤ 29.421.000 ter beschikking te stellen voor de aanschaf van twee personenvoertuigen voor de sector proactie/preventie van de Brandweer.

Openbare Werken
Het college stelt de raad voor het krediet voor digitalisering van bestemmingsplannen te verlengen tot 31 december 2003.

Het college heeft besloten de plannen voor een fietspad aan de zuidzijde van de Venneperweg vanaf het viaduct tot in Burgerveen voorlopig op te schorten totdat duidelijk is wat er met het gebied gaat gebeuren. Om de onveilige situatie voor fietsers bij de huidige fietsoversteek op de Venneperweg te verbeteren zal een 80 km drempel worden aangelegd. De drempel zal worden gefinancierd uit een binnenkort nieuw aan te vragen krediet voor verkeersonveilige situaties.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college stelt een bijdrage van ¤ 1000 ter beschikking aan het Nederlandse Normalisatie Instituut voor het ontwikkelen van normen voor het beoordelen van eventuele windhinder ten gevolge van bebouwing.

Welzijn, Onderwijs Cultuur
Het college heeft kennis genomen van het plan van aanpak naar aanleiding van het herijkingsonderzoek Stichting Meerwaarde. In het plan van aanpak staan de in gang gezette acties in hoofdlijnen weer gegeven, te weten: verbetering bedrijfsvoering bij de Stichting Meerwaarde; verbetering subsidierelatie met de Stichting Meerwaarde; visie-ontwikkeling gemeentelijk welzijnsbeleid; verbetering/intensivering van de communicatie tussen de gemeente en de stichting Meerwaarde; project handhaving subsidieverordening CRMW en de verbetering van de algehele bedrijfsvoering van de sector CRMW. De raadscommissie WOC ontvangt het plan van aanpak ter kennisname.

Het college zal de raad voorstellen het Podium voor Architectuur een subsidie te verlenen voor het jaar 2002 van 45.400 euro en voor het jaar 2003 ¤ 47.300.

Het college heeft kennisgenomen van de 7e voortgangsrapportage Haarlemmermeer Groen. De rapportage wordt ter kennis gebracht van de raadscommissie WOC.

Het college heeft kennis genomen van het jaarverslag 2000-2001 Opstapje en Opstapproject. Uit het jaarverslag blijkt dat de opstapprojecten in een duidelijke behoefte voorzien. De raadscommissie WOC ontvangt het verslag ter kennisname.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen