Gemeente Zoetermeer

Inspecteurs Openbare Ruimte, aan de slag!

De tijd dat afval zomaar op straat kon worden gegooid ligt ver achter ons, en toch wordt er nog allerlei afval op straat aangetroffen. Dat betekent dat niet altijd wordt gehandeld zoals wordt gewenst en zoals in wettelijke regels is omschreven.

Zwerfvuil
Afval op straat veroorzaakt vervuiling, verpaupering en leidt tot irritaties. Dit brengt in veel gevallen extra kosten met zich mee. Het is niet prettig wonen in een vieze straat, plein of laan. Het is ook niet prettig om altijd maar de rommel van een ander op te ruimen. Daarom vraagt de gemeente dringend maar vriendelijk om uw woonomgeving niet onnodig te vervuilen. Sterker nog we vragen u Zoetermeer schoon te houden.

Dat kunt u op veel manieren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de papierbakken in de straat of bij een bushalte. Door zich te houden aan de regels die gelden bij het aanbieden van huishoudelijk afval. U kunt die regels in de jaarlijkse Huisvuilkalender terugvinden. Wanneer u afval hebt waarvan u niet weet hoe u dat weg kunt krijgen, kunt u altijd bellen met de Klantenservice van de Reiniging, telefoon: (079) 346 9899.

Handhaving
Er zijn personen die het belang van een schoon Zoetermeer (nog) niet inzien. In eerste instantie kunt u die mensen vriendelijke aanspreken op hun gedrag. Iedereen laat per slot van rekening wel eens een steek vallen. Voor de wat ernstiger gevallen kunt u een beroep doen op de inspecteurs Openbare Ruimte.
Ingevolge de milieuwetgeving is de vervuiler aansprakelijk voor zijn of haar afval. Bij vervuiling zoekt de inspecteur naar de veroorzaker. Wanneer hij bij de vervuiler uitkomt, krijgt deze de rekening voor de extra gemaakte kosten. Daarnaast zal de inspecteur in een aantal gevallen ook bekeuringen uitschrijven.

Inspectie op wijkniveau
De inspecteurs Openbare Ruimte werken in Zoetermeer met vaste team op wijkniveau.
Voor vragen, informatie en meldingen kunt u altijd bellen met de inspectie: (079) 346 9011.
Inspecteurs voor de diverse wijken zijn:
G. Noordanus en D. Soekhoe: Buytenwegh De Leijens, Meerzicht, Driemanspolder en Dorp (m.u.v. Dorpsstraat). M. Gordeau en R. Pauli: Seghwaert, Noordhove en Oosterheem. J. Braster en M. Groenendijk: Stadscentrum, Palenstein, (plus Dorpsstraat) en Rokkeveen.

Laatste wijziging: 24-10-2002