Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 oktober 2002

VVD spreekt met dubbele tong

De VVD spreekt met dubbele tong over de Europese landbouwuitgaven. Dat stelt de PvdA-woordvoerder Jacques Tichelaar.

Bij de stemming over de EU-begroting voor 2003, die vandaag in eerste lezing door het Europees Parlement werd behandeld, ging de VVD-fractie akkoord met bijna 400 miljoen euro aan intensiveringen voor de landbouw, inclusief 6 miljoen euro aan steun voor de tabakssector. Daar staat een bezuiniging van slechts 37 miljoen euro tegenover. De PvdA steunde bijna 20 miljoen aan intensiveren, bedoeld voor het bestrijden van dierziektes, maar schrapte voor ruim 40 miljoen in de begroting, en koos dus per saldo voor een verlaging van de landbouwbegroting.

"De VVD Tweede-Kamerfractie heeft zich de afgelopen weken tegen de uitbreiding van de Europese Unie met nieuwe lidstaten gekeerd. Als één van de belangrijkste beweegredenen noemt de VVD daarbij de oplopende kosten van het landbouwbeleid. De waarheid is dat de woorden van Zalm beschouwd moeten worden gezien als verkiezingsretoriek. Een toneelstukje voor de bühne", aldus Tichelaar.

Michiel van Hulten, namens de PvdA landbouwwoordvoerder in het Europees Parlement, vindt dat de VVD zich hypocriet opstelt. "De VVD speelt gevaarlijk spel. In Den Haag pleit de VVD voor hervorming van het landbouwbeleid, en blokkeert daarmee de uitbreiding. Maar in Europa stemt de VVD vrolijk voor een hogere landbouwbegroting, om zo de eigen achterban tevreden te stellen", aldus Van Hulten.



Partij van de Arbeid