Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda

24-10-02

Ministers verlenen toestemming voor verdere internationale samenwerking
Franse politiemensen morgen van start bij A-team

BREDA: De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Justitie hebben vanmiddag officieel hun toestemming verleend aan drie Franse politiemensen en één Franse Douanebeambte om voor bijna 1 jaar in Nederland te komen werken bij het Nederlandse A-team. Dit team bestrijdt al enkele jaren de(internationale)drugsoverlast op auto (snel)wegen en in treinen in de politieregio`s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Midden en West Brabant. Aanvankelijk was er onduidelijkheid ontstaan over de start toen er vragen rezen over het uniform en bewapening van de buitenlandse agenten. Door dit formele besluit, waarin kleding en bewapening zijn geregeld, is dit misverstand uit de weggenomen en kunnen de politiemensen morgen al aan de slag.

Vanmiddag ontvingen de vier deelnemende politieregio`s aan het A-team: Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, het Korps Landelijke Politiediensten en de politieregio Midden en West Brabant officieel van de ministers het bericht van toestemming tot verdere internationale samenwerking. Vanaf 23 oktober 2002 tot en met 31 augustus 2003 zijn de drie Franse politiemensen en één ambtenaar van de Franse Douane in het kader van die internationale samenwerking bij het A-team ondergebracht. De Franse ambtenaren verrichten hun diensten in het eigen Franse uniformen en mogen handboeien en pepperspray dragen. In het kader van de Nederlandse wet- en regelgeving konden de ministers geen toestemming geven de Franse politiemensen in Nederlandse politie uniformen te laten werken, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Eind vorig jaar ontstond binnen het strategisch Hazeldonkoverleg tussen Nederland, Frankrijk, België Luxemburg het idee om tot een structureel internationaal opererend politieteam te komen. Voor de uitvoering van dit project werd door de vier deelnemende landen, namens de vier politieregio`s, subsidie aangevraagd bij de Europese Commissie, die kort voor de zomer 2002 werd toegekend. Het doel van het internationaal opererend A-team is niet alleen een beter inzicht te krijgen in de werkmethoden van de diverse internationaal opererende politie- en douanediensten, maar vooral die van de drugskoeriers hun afzetgebied, de drugshandel en de drugstoeristen. De internationale samenwerking met dit internationale A-team krijgt vooral gestalte door gezamenlijke operaties met als hoofddoel vermindering van overlast in steden, treinen, stations en de verhoogde verkeersveiligheid op alle zogenaamde E en A wegen in Nederland, België en Frankrijk en aanpak van de drugshandel. De vier Franse functionarissen komen voornamelijk uit de omgeving van het Franse Lille en maken in hun eigen korpsen deel uit van het operationeel management.

Bron: R.v.Kuik