Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) 24 okt 2002
Geen gemeentelijke herindeling regio eindhoven helmond

Het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling van Eindhoven en Helmond wordt ingetrokken. Minister Remkes (BZK) heeft dit aan de betrokken gemeentebesturen meegedeeld.

Kern van het voorstel was om de gemeenten Son en Breugel, Nuenen en Waalre samen te voegen met Eindhoven. Ook delen van het grondgebied van Eersel, Oirschot, Best, Geldrop en Mierlo zouden bij Eindhoven worden gevoegd. Daarnaast zouden door grenscorrecties delen van Someren, Asten en Mierlo naar Helmond gaan en de gemeenten Geldrop en Mierlo worden samengevoegd.

Bij de formatie van het kabinet Balkenende is in het Strategisch Akkoord afgesproken dat gemeentelijke herindelingen alleen nog op verzoek van de betrokken gemeenten of op voorstel van de provincie worden doorgezet. Om die reden is minister Remkes wel bereid om te kijken naar een vrijwillige samenvoeging van Geldrop en Mierlo. In overleg met deze gemeenten is gebleken dat hiervoor een breed bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak bestaat.

Alle betrokken gemeenten hebben wel afgesproken dat op korte termijn gesproken zal worden over oplossingen voor bestaande regionale problemen als woningbouw en bedrijfshuisvesting. Volgens minister Remkes heeft ook de provincie hierbij een belangrijke verantwoordelijkheid.

Bron:
Persbericht BZK

Meer informatie:
Strategisch Akkoord 2002 hoofdstuk Binnenlands Bestuur