ChristenUnie


ChristenUnie verbaasd over move minister Donderdag 24 Oktober 2002 - 16:05

Van der Hoeven verzet zich tegen CDA-voorstel voor verlaging leerplicht

De ChristenUnie neemt met positieve verbazing kennis van het standpunt van demissionair minister Maria van der Hoeven (CDA) over de verlaging van de leerplicht. In een interview gaf zij aan de verlaging van de leerplicht van 5 naar 4 jaar een overdreven maatregel te vinden. De ChristenUnie is tegen een verlaging van de leerplicht, omdat deze maatregel de keuzevrijheid van de ouders aantast. De fractie reageert daarom verheugd op het standpunt van de minister, maar spreekt tegelijkertijd van een opmerkelijke move. Het was namelijk het CDA dat het kabinet middels een motie opdracht gaf om tot verlaging van de leerplicht over te gaan. En het Kamerlid Van der Hoeven steunde niet alleen deze motie, maar ook het wetsvoorstel

Een meerderheid van de Tweede Kamer vond een verlaging van de leerplicht noodzakelijk om de achterstand van allochtone kinderen te verkleinen en steunde daarom het wetsvoorstel naar aanleiding van de motie van het CDA. De ChristenUnie sprak toen al van een veel te zwaar middel en wilde het leerrecht voor 4-jarige kinderen niet veranderen in een leerplicht. Bij een leerrecht hebben de ouders nog alle ruimte om hun kinderen langzaam aan het schoolritme te laten wennen, maar bij een leerplicht kunnen ouders hun kinderen maximaal 5 uur per week thuishouden. De ChristenUnie vindt bovendien dat andere mogelijkheden om de achterstand van allochtone kinderen te verkleinen nog onvoldoende zijn benut. Een woordvoerder van de minister noemt een verlaging van de leerplicht in De Volkskrant nu ook schieten met een kanon op een mug. In 2000 sprak Karin Adelmund (PvdA), de toenmalige staatssecretaris van onderwijs, al in deze bewoordingen over het voorstel.

In het debat over het wetsvoorstel kozen de christen-democraten de kant van GroenLinks, PvdA en VVD. Deze kamermeerderheid vond dat kinderen bij het vasthouden aan een leerrecht voor 4-jarigen aan de luimen van hun ouders waren overgeleverd. Het CDA komt daar nu blijkbaar op terug. De minister wil het voorstel dat inmiddels bij de Eerste Kamer ligt terughalen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

---